06.05.2021

Унгарските власти: Вече може да ползваме руската ваксина

Унгария даде зелена светлина на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”. Официалното тестване е приключило. „Ваксината може да бъде приложена“, заяви в неделя в социалните мрежи Миклош Каслер, министър на човешките ресурси, който отговаря за здравето.

Унгария е и първата държава-членка на ЕС, постигнала споразумение с китайската лаборатория Sinopharm, обявявайки поръчка от пет милиона дози от нейния препарат. Ваксинирането с ваксината Sinopharm трябва да започне по-късно през февруари.

Австрия е готова да произвежда както руската, така и китайската ваксина срещу COVID-19. Това обяви Себастиан Курц в интервю за вестник „Велт ам Сонтаг“.“Австрия задължително ще се постарае да осигури  производствените мощности на подходящи местни компании за производство на руски или китайски ваксини. Както и за производители от други страни“, казва Курц.

Австрийският канцлер също така подчертава, че най-важното за ваксините е тяхната „ефективност, безопасност и достъпност“, а не воденето на „геополитически битки“ заради тях. На въпрос дали самият той би се ваксинирал със „Спутник V“, Курц отговаря, че би го направил, ако препаратът бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Австрийският канцлер заяви също, че ЕМА ще трябва да разгледа заявленията за регистрация в ЕС на руски и китайски ваксини срещу коронавирус, както и че не трябва да има „геополитически табута“ по този въпрос.

Чехия пък обмисля да закупи от руската ваксина, без да се иска непременно разрешение от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

„Експерти от чешкото министерство на здравеопазването проучват правните аспекти на възможността за директна покупка на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“, заобикаляйки органите за регистрация в ЕС“, съобщи РИА Новости, цитирайки пражкото електронно издание Seznam. „Ако чешкият лекарствен регулатор се противопостави на този въпрос, разрешението за употребата на ваксината ще бъде дадено от Министерството на здравеопазването. За това ще се използва параграф 8 от Закона за лекарствата, който разрешава използването на лекарства в Чешката република като държавата поема отговорност за това“, пише изданието.

Руската ваксина „Спутник V“, към която на Запад първоначално се отнесоха със скептицизъм, се превърна в световен фаворит в борбата с пандемията, пише Блумбърг. В материала се отбелязва, че след публикуваните в медицинското списание „The Lancet“ резултати от третата фаза на клиничните изпитания, държавите са започнали да се редят на опашка за доставки на препарата. „Спутник V” има 91,6 % ефективност срещу симптоматичен COVID-19, припомня Блумбърг. В материала се подчертава, че в глобалната битка за победа над пандемията „ваксинационната надпревара“ придобила геополитическо значение: правителствата се опитват да преодолеят огромните социално-икономически загуби след въвеждането на ограничителните мерки. Това дава предимство на Русия като една от страните, в която учените успяха да създадат качествена ваксина.

Най-малко 19 страни са одобрили руската ваксина, включително Унгария, която е член на Европейския съюз. Други ключови пазари като Бразилия и Индия са близо до издаването на разрешение за използването на препарата.

Дания въвежда задължителна 10-дневна карантина за всички граждани, които влизат на територията на страната, считано от днес, 7 февруари, до 28 февруари, съобщи българското външно министерство. Всички граждани, пристигащи  със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището, като 10-дневната изолация ще важи независимо от резултатите от теста. Тя може да падне, едва когато след четвъртия ден от пристигането се представи отрицателен PCR-тест. 

Гражданите, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен  24 часа преди пристигането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за пребиваване в страната.  При влизане в страната с автомобил, влак или кораб също ще прави нов антигенен или PCR тест за Covid-19. Независимо от резултатите тези граждани също трябва да се самоизолират за период от 10 дни. Карантината може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането им в Дания.

Великобритания няма да въвежда имунизационни паспорти, но хората ще могат да търсят удостоверение от личните  лекари, ако имат нужда от сертификат за ваксина за пътуване. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Надим Захауи, който отговаря за ваксинационната програма. По думите му най-вероятно във Великобритания ще бъдат въведени годишни имунизации срещу Covid-19, по същия начин както се прави и с ваксината срещу грип.

Швейцария въвежда от 8 февруари 2021 г. изискване за предоставяне при влизане в страната на отрицателен резултат от PCR тест за всички пристигащи, независимо от гражданството им, транспортното средство и държавата, от където пристигат. Тестът трябва да е направен до 72 ч. преди влизането в страната. Ако пътуващият не предостави искания документ, той е заплашен глоба от 200 швейцарски франка, а пътуващите със самолет няма да бъдат качвани на борда. Към тези санкции се добавя и задължението за своевременно и спешно тестване на място.

Източник:http://epicenter.bg/article/Ungarskite-vlasti–Veche-mozhe-da-polzvame-ruskata-vaksina/240091/7/0

share button

BGtop