21.06.2021

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ или това е политическа бухалка срещу клиента ми?

С делата срещу президентския секретар и бивш служебен министър през 2018 г. Пламен Узунов целта е да бъде дискредитирана президентската институция.

Това обяви категорично в ефира на Би Ти Ви адвокатът на Узунов – Емилия Недева. Тя коментира обществената поръчка през 2018 г., когато МВР си е купило 290 залежали полицейски автомобила клас SUV вместо по-високопроходими нови джипове.

Поръчката е направена по време на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, който в момента е съветник на президента Румен Радев. Договорът за доставката е подписан от тогавашния вътрешен министър Валентин Радев. Темата беше повдигната от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в началото на седмицата. Стана ясно, че ЕК иска да си възстанови близо 6 млн. евро, получени от България по европейския фонд „Вътрешна сигурност“ именно за закупуването на тези коли заради нередности по време на обществената поръчка, които нарушават условията на споразумението.

По думите на адвокат Недева официално уведомление към Пламен Узунов все още от прокуратурата няма.

„Не съм уведомена за такива следствени действия, трябва да видим дали се разследва лице или деяние, за да се види дали има престъпление“, каза още адвокатът. Тя допълни, че няма достъп и до споразумението. „Разследващите трябва да присъединят и материали доста след сключване на договора, до момента и в който и последният евроцент е бил платен“, категорична е Емилия Недева.

По същество тя обясни, че според съобщението на ОЛАФ разследването е за подготовка на процедурата за обществена поръчка и промяната на ЕК на критериите на тези високопроходими автомобили.

Тя зададе въпроса: „Основният въпрос е откъде ГЕРБ има подробности относно елементите на разследването, дали го подтиква в някаква посока или получава информация, има ли теч на информация към определена политическа сила или го насочва в определена посока“.

Емилия Недева добави, че не може да има официален достъп до документи освен профила на купувача, но от съобщенията в медиите разбрала, че при комисия, създадена при Румяна Бъчварова, са създадени наименованията на тези обществени поръчки и са били обявени по нейно време. Емилия Недева повдигна и въпроса защо не е огледан механизмът на поръчката, която следва сложен механизъм, разработен в МВР – за последващ и предварителен контрол.

„Ако е истина, че има разминаване между договореното на ЕК и обществената поръчка, би било видимо за всеки един участник“, добави адвокатът на Пламен Узунов.

„Има ли политическа бухалка срещу моя клиент и президентската институция“, пита още Недева.

Тя обърна внимание и на действията, които бяха приети, за да бъдат търсени документи и вещи в президентската институция. „Пламен Узунов щеше да ги предаде, затова считам, че въпросът има политически измерения“, каза Емилия Недева.

Самият Валентин Радев обясни по делото. „В прокуратурата е написано, че става въпрос за промени в процедурата, а те са направени от служебното правителство“, каза той.

„За политически чадър“ той не пожела да каже, но коментира: „Не може президентът да започва грубо изявлението си“.

Бившият вътрешен министър обясни, че по време на подписване на обществената поръчка е имало миграционен натиск. „И за секунда не съм се замислял, че човек, който е назначен, може да злоупотреби при закупуване на техника. Тези автомобили са за областните дирекции на държавата – по границите“, обясни Радев.

„Не съм се съмнявал и не съм поглеждал поръчката с такива подробности, не съм допускал, че министър може да иска да намали националната сигурност – без значение, че те са от ГЕРБ, а ние сме служебно правителство“, добави още Радев.

Той обясни, че поръчката е обявена на 20 май 2018 г. с избран изпълнител. „На ОЛАФ са им трябвали две години, за да намерят подмяна в обществената поръчка. Не може да се очаква, че обща поръчка ще има такива дефекти, защо администрацията е мълчала, ако са имали какво да кажат, имало ли е политически натиск“, пита бившият министър.

Той е категоричен обаче, че никой не го е осведомил, че има слабости и пороци в обществената поръчка и не се е усъмнявал в екипа и в служебния министър Пламен Узунов.

На въпрос защо купените автомобили са 290, а не 350 автомобила, той отговори: „Посипвам си главата с пепел, че не съм се усъмнил“.

(Източници: Би Ти Ви, Факти.бг)

Източник:http://epicenter.bg/article/Advokatat-na-Uzunov–Ima-li-tech-po-sluchaya-na-OLAF-ili-tova-e-politicheska-buhalka-sreshtu-klienta-mi-/240045/2/0

сподели ме

BGtop