19.06.2021

Иво Христов: Румен Радев за 4-та година остава най-популярният политик в България

Румен Радев за 4-та година остава най-популярният политик в България. Това каза евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) Иво Христов в интервю за предаването „Политически некоректно“ по БНР.

„Президентът постъпи достойно и открито, като заяви намеренията си и принципите си, като даде възможност на партиите да се позиционират спрямо тях. Това улеснява информираният избор и на избирателите – за кого да гласуват. Президентът е естественият лидер на демократичната алтернатива на сегашния режим. Той се превърна в такъв благодарение на много последователното си политическо присъствие в последните 4 години. Той налагаше вета на лобистките закони. Изговаряше истините, които всички знаем, но никой не изговаряше, като тази, че България е плен на мафията“, посочи той.

„Президентът не е влезе в сговор с олигархията, за разлика от неговите предшественици, които днес дават интервюта в защита на сегашния режим. Той слезе сред гражданите, когато площадът скандираше: “Мутри вън“, вместо да се скрие в комфортната си позиция. Затова Радев на 4-тата година остава най-популярният политик в България. Опасявам се, че партийният егоизъм ще надделее на предстоящите парламентарни избори и вместо да търсят единение, каквото предлага президентът, партиите от демократичния спектър ще постигнат половинчати резултати. Не очаквам бъдещият парламент да донесе необходимата радикална промяна, защото политическата класа не е готова за това“, добави Христов.

„Всяка от партиите прави свои сметки, но никоя не успява да се извиси над този тяснопартиен интерес. Всяка предлага програма, около която да се обединят демократичните сили, но никоя не влиза с продуктивен диалог с останалите. В резултат на това ще имаме фрагментация“, допълни той.

Източник:http://epicenter.bg/article/Ivo-Hristov–Rumen-Radev-za-4-ta-godina-ostava-nay-populyarniyat-politik-v-Balgariya/240002/2/0

споделяне на връзка

BGtop