19.06.2021

Акад. Петрунов: Няма съмнение, че сме изправени пред нова вълна на коронавируса

“Имунитетът, създаден от ваксината, заедно с имунитета, създаден от преболедувалите, са факторите на създаването на т. нар. полулационен имунитет или колективен имунитет“.

Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ председателят на Отделение по медицински науки към БАН акад. Богдан Петрунов.

По думите му е тревожно, ако страната ни не достигне 60-70% колективен имунитет. „И ваксината, и преболедуването пазят от бъдеща инфекция, тъй като имунитетът, който се изгражда, той е аналогичен и в никакъв случай не можем да кажем, че имунитетът от ваксината е по-силен от този през боледуването“, заяви специалистът.

Според него капацитетът на здравната система е достатъчен в момента и болниците няма да се препълнят, но „безспорно има увеличаване на случаите, разпространяват се все повече и повече новите варианти на щамовете, които създават сериозния медицински проблем, и диагностичен, и лечебен“. 

„Няма съмнение, че ние сме изправени пред една нова вълна на разпространение на инфекцията и аз се надявам, че с по-сериозни имунизационни усилия и възможност да се имунизират все повече българи ще задържим това развитие, но аз лично мисля, че ние по-рано от края на годината няма да видим светлина в тунела“, заяви акад. Петрунов.

По думите му в България мерките са били най-либерални от държавите в цяла Европа. „Режимът беше много мек, много спокоен и за съжаление не се спазваше на много места, това е също тъжната история“, каза Петрунов. Според него е правилно връщането на учениците в училище.

„Това е чудесно решение за мен, защото това иначе е колосален проблем за мен, той не е само здравен, той е социален, икономически“, каза акад. Петрунов. Той призова да се спазват елементарните противоепидемични мерки.

„Както сме се научили с грипа да живеем, така и с много други инфекциозни болести, трябва и с коронавируса да се научим да живеем – да носим маски, да спазваме разстоянието един от друг, колкото е възможно по-малко социални контакти“, каза Петрунов.

Според специалиста е било рано да бъдат отварени спортните центрове, моловете и е трябвало тези ограничения да отпаднат на 1 март, когато е предвидено да бъдат отворени и ресторантите.

„Маската не ви предпазва от вируса. Вирусът минава през органичен материал, вирусът е в аерозола, който излъчваме. Маската е един физически щит, който предпазва този аерозол да не попада в нас. При всички положения това намалява вирусния товар, който получаваме. Така че дори най-обикновените маски са нещо полезно“, каза акад. Петрунов.

Според академика две са най-великите неща в медицината – това са ваксините и антибиотиците. „Ако ги нямаше тях, нямаше да сме 7 милиарда никога, вероятно нямаше дори да сме и половината от това“, допълни акад. Петрунов. Той отбеляза със съжаление, че има лекари, които не вярват във ваксините.

Източник:http://epicenter.bg/article/Akad–Petrunov–Nyama-samnenie–che-sme-izpraveni-pred-nova-valna-na-koronavirusa-/239975/2/0

социални бутони

BGtop