19.06.2021

Крум Зарков към ГЕРБ: Направили сте така, че България изглежда в очите на другите страни като просяк

Крум Зарков: ГЕРБ си купуват индулгенция за това, по което наистина сме на първо място в ЕС – по корупция
ГЕРБ си купуват индулгенция за това, по което наистина сме на първо място в ЕС – по корупция. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебата по решението на ЕС за системата на собствените ресурси, предаде Агенция „Фокус“.

„Репликата ми е провокирана от последната ви фраза: „Нали разбирате за какво говорим“. Страувам се, че вие нямате представа за какво говорите, което е абсолютно недопустимо за председател на Бюджетната комисия на българския парламент. Може би трябва да говорите за Закона за хазарта, който внасяте от време на време през различните закони.

Става дума за собствените ресурси на ЕС. Въпрос, който от години наред занимава цяла Европа, защото е вътрешно свързан с това що е то ЕС зкато самостоятелна организация“, каза Зарков.

Според него позицията на БСП е възможно най-проевропейската позиция.

„Ние искаме и ще го направим, когато дойдем на власт, България да участва в дебата, който се води в ЕС и да заяви своята позиция за това какво трябва да е ЕС като организация, от която сме първостепенна част.

Вие сте направили така, че България изглежда в очите на другите страни като просяк, като държава, която просто смята с бакалски сметки колко дава, колко взима и просто седи и се моли. Всеки Божи ден по телевизиите вие, вашите представители, министър-председателят, обяснява какво сме взели от ЕС, все едно това е някаква крава, която трябва да доим“, каза още Зарков.

По думите му ЕС е много повече.

„Няма никакъв проблем да дадем повече от собствените си пари, защото сме част от огромната солидарност, но това трябва да се обяснява, да се говори в българския парламент, в ЕП и в европейските институции, а не просто да идвате и да ни казвате да гласуваме това, защото така сме се разбрали и да купите индулгенция за това, което сме на първо място – по корупция“, каза още Крум Зарков.

Социалистите са срещу това в следващия програмен период България да получава три пъти повече от това, което внася в ЕС. Това каза преди това председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебата по решението на ЕС за системата на собствените ресурси.

„Стана ясно, че явно това досие не е било интересно на опозицията и на Комисията по европейски въпроси, защото щяхме досега да сме го дискутирали през 2020 г. нееднократно. Искам да ви кажа няколко неща. Първо, трябва да е ясно, че до момента и занапред в новия програмен период България е получавала и ще получава в пъти повече от това, което прави като вноска в ЕС. За следащият програмен период България ще получава три пъти повече от това, което внася в ЕС“, изтъкна Менда Стоянова.

По думите й за да се случи това, са водени тежки преговори. „Знаете, че един от големите нетни донори Великобритания напусна. Това означаваше сериозно преразпределение и търсене на варианти. Всяка една държава да поеме и част от липсата на тези средства и да увеличи своето участие в приодите на бюджета на ЕС. Това, което гледаме днес, е всъщност политиката за собствените приходи. Как ще се формират собствените приоди на ЕС, които ще бъдат изразходвани по европейските програми. Неприемайки на това решение на ЕС и на Съвета, означава блокиране на целия бюджет на ЕС за следващия програмен период. Означава България да не получи милиардите, които са предвидени тя да получи, както по различните програми, така и по програмите за подпомагане и възстановяане след кризата на COVID-19“, заяви още Менда Стоянова.

Тя изтъкна, че от тази трибуна са се направили внушения, че някой е длъжен да продължава да работи и да дава повече и повече на България. „Това е факт, колеги. Нетните донори продължават да бъдат нетни донори. Те продължават да дават много повече именно от гледна точка на европейската солидарност. За това ние получаваме три пъти повече. Не, това не е достатъчно за социалистите. Те нали така са научени – някой да работи вместо тя, а те само да консумират. Това сега го искат за държавата“, допълни още Стоянова.

Според нея социалистите искат да не се гласува и на практика да се каже „Ние се отказваме от милиардите, които ще помогнат на България да се възстанови от пандемията и да продължи да се развива, защото искаме нетните донори да дават повече, да продължават не само да са нетни донори, ама малко им е. Още да дават, да работят германците, та да ни дават на нас“.

По думите й това е философията на социалистите. „Ако не дай си Боже дойдат на власт след няколко месеца, те ще реализират и в България“, каза още Стоянова. Тя изтъкна, че това е била ясна заявка за европейските политики. Менда Стоянова заяви, че ако те имат възможност да управляват, ще водят политика срещу европейските политики.

Източник:http://epicenter.bg/article/Krum-Zarkov-kam-GERB–Napravili-ste-taka–che-Balgariya-izglezhda-v-ochite-na-drugite-strani-kato-prosyak/239887/2/0

spodelime.com

BGtop