19.06.2021

Д-р Виктория Чобанова: Има указания ваксината на „АстраЗенека“ да не се слага на хора над 55 години

Има много неясноти около предстоящата масова имунизация срещу коронавирус, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София – област д-р Виктория Чобанова в „Тази сутрин“ по БТВ.


Личните лекари са научили от медиите, че трябва да подготвят списъци на желаещите да се ваксинират. Това е станало в петък, а през почивните дни телефоните на нейните колеги са прегрели от обаждания на техни пациенти. Щеше да бъде много по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този начин за записването за имунизация, смята д-р Чобанова.

Друг проблем, според нея, е „липсата на адекватна информация по отношение на противопоказанията на ваксините при отделните групи хора“. На сайта на министерството на здравеопазването има публикувани кратки характеристики, а пациентите постоянно задават въпроси, на които личните им лекари нямат отговор.
Сред задаваните въпроси са как ще се отрази ваксината, ако сте си сложили ботокс или имате артрит, не се знае дали и ваксините трябва да се слагат на онкоболни на химиотерапия, разкри д-р Чобанова.
По нейните думи според има указания ваксината на „АстраЗенека“ да не се поставя на лица над 55 години, което означава, че трябва да се взема една ваксина за тази възрастова група и други за останалите.


Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София – област смята, че трябва да има детайлно описание на процедурите и ясен протокол, защото това „защитава хем пациента, хем и лекаря, защото не позволява свободно тълкуване на нещата“.

Неясноти има и около логистиката на имунизацията. „Не знаем с какви ваксини ще имунизираме – едните са 5 дози в опаковка, други са 8“, каза Чобанова. При ваксината на „Пфайзер“ трябва да се доставя всяка седмица, защото има много кратки срокове за съхранение извън специализираните фризери. От РЗИ са я уверили, че доставки на ваксини ще има всяка седмица.
Според д-р Чобанова е най-добре от РЗИ да доставят ваксините до кабинетите.
Хората от малките населени места ще трябва да отидат в кабинетите на личните си лекари, защото „нямам хладилник, за да транспортирам тези ваксини“, а и в кабинета има необходимото оборудване за осъществяването на ваксинациите и да се проследи пациента в първите 15 минути след нея, каквито са указанията.

Източник:http://epicenter.bg/article/D-r-Viktoriya-Chobanova–Ima-ukazaniya-vaksinata-na–AstraZeneka–da-ne-se-slaga-na-hora-nad-55-godini/239649/2/0

share button

BGtop