05.05.2021

Росен Карадимов: Съдбата на България ще се реши от сблъсъка между ГЕРБ и БСП

Имаме президент, които е силно опозиционно настроен, той набра голяма инерция, но въпреки това нищо не се промени. Едва ли Цвета Караянчева знае какво се случва в БСП. За БСП проблемът президентски избори ще дойде на дневен ред след като минат парламентарните.

Това заяви политически анализатор доц. Росен Карадимов в ефира на Нова телевизия.

Политологът доц. Стойчо Стойчев заяви, че за Радев всяко правителство, в което участва ГЕРБ, ще е задкулисно. „Президентът се цели много по-високо и иска да управлява страната. Все ще се намери неформална форма, за да го прави“, заяви още той.

„Последните три години има една опозиционна партия, която е доказала тази принципна опозиционност, но също така и може да управлява страната, това е БСП. Принципният сблъсък е между БСП и ГЕРБ. Това ще реши съдбата и управлението на България, всичко друго е аксесоар. Наивно е да се смята, че президентът ще играе с аксесоари. Винаги по време на криза се е появявал нов играч“, заяви той. По думите му той не изключва изненади, но основната ос, по която ще протече противопоставянето на изборите е БСП – ГЕРБ.

„Само БСП може да седи солидно като алтернатива. В условията на криза и на епидемия ми се струва наивно да доведеш на власт нещо непознато“, заяви Карадимов.

Доц. Стойчев е на мнение, че има сблъсък между БСП и президента, защото БСП се бори за препокриващ се електорат, а президентът има политически амбиции.

„Не бива да мислим за правителство на всяка цена. Най-лошият вариант за България е неясно съставеното, на тъмно парламентарно мнозинства. На България ѝ трябва стабилност и визия. Моето мнение е да се отива на нови избори, ако това се случи. На България и трябва нова политическа енергия, за да успее с ясни принципни договорки“, каза още Карадимов.

„БСП са в сложна ситуация, защото в техните среди ще се дръпне подкрепа“, каза още Стойчев. Според него има реален сблъсък между Радев и БСП, защото той залага на тотално нови хора. Това било ясно и от думите му, че няма да бъде кандидат на никого. Което му развързва ръцете за парламентарните избори“, заяви Стойчев.

На въпрос кой ще е златният пръст, Карадимов заяви, че се надява този път да няма такъв.

Доц. Стойчев е на мнение, че няма как да няма коалиция, но тя трябва да е принципна. „Според мен тук златните пръсти ще са два – ДПС и Слави Трифонов“, смята той.

Източник:http://epicenter.bg/article/Rosen-Karadimov–Sadbata-na-Balgariya-shte-se-reshi-ot-sblasaka-mezhdu-GERB-i-BSP/239562/2/0

бутон за споделяне

BGtop