17.05.2021

Иво Христов: Ходът на Радев за участие в президентските избори е стратегически

Ходът на Радев за участие в президентските избори е стратегически, защото принуждава партиите да заемат позиции по няколко теми.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент във връзка с отчета на президента Румен Радев и за заявката му за участие в президентските избори.

По думите му става въпрос за оздравяването на изборния процес, на модела на борба с корупцията и свободата на словото.

„Всички наши проблеми като бедността, оредяващото население, пълзящата неграмотност, престъпността, са вследствие от обсебването на държавата от мафията. Президентските принципи ще проявят кои партии осъзнават залога и работят за оздравяването на държавата и кои правят традиционните сметки как да докопат порции от властта, като си оставят отворени всички възможности за коалиране. Важно е да има принципна ценностна заявка преди изборите“, коментира още Иво Христов.

Радев е рядък пример за последователност в политиката, каза още Христов, коментирайки отчета на президента Румен Радев и заявката му за участие в президентските избори.

„Суверенитет, законност, солидарност, справедливост бяха принципите на неговата кампания през 2016 г. и четири години той ги отстоява с наложените вета, с битката, която поведе с мафиотизираната държава“, каза Иво Христов.

Според него най-убедителният атестат за неговата принципност е, че през лятото на 2020 г. е избрал да бъде с хората на площада.
„Не се скри зад стените на институцията“, заяви още евродепутатът.

Иво Христов спря вниманието си и конкретно на четвъртата година от мандата на държавния глава.
„Годината беше кризисна в цял свят. У нас тя бе белязана от властови произвол, който отприщи протестната вълна през лятото, от неадекватно управление на COVID кризата и икономическа и обществена депресия. Президентът беше методичен критик на всички злоупотреби. Той беше гласът на истината в обществото, подвластно и на лъжата, и на пропагандата от години. Тази истина взе да се чува след като години бе задушавана от пропагандата. Чува се от хората. Чу се дори тук в Европейския парламент. Знаете, че гласувахме резолюция по повод върховенството на закона в България. Мисля, че това е големият резултат от дейността на президента“, допълни още Христов.

Източник:http://epicenter.bg/article/Ivo-Hristov–Hodat-na-Radev-za-uchastie-v-prezidentskite-izbori-e-strategicheski/239585/2/0

споделяне във facebook

BGtop