21.06.2021

Радев се кандидатира за втори мандат: Властта облагодетелства премиера и тесен кръг около него

Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат заедно с Илияна Йотова.

Започна пресконференцията на президента Румен Радев по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност като държавен глава.

Президентската институция е призвана да бъде коректив срещу беззаконието и лобизма, заяви още в началото на словото си държавният глава.

„В три поредни години с г-жа Йотова заставаме пред вас. За съжаление тази година г-жа Йотова не е сред нас. Нека й пожелаем да се завърне скоро с нейната позитивна енергия и креативност“, заяви Радев.

„Измина година на драматични, бурни събития, които ускориха хода, в тази турбулентна година, президентската институция продължи да бъде коректив срещу беззаконието и лобизма, да работи и отстоява интересите на българите зад граница. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети в своите действия“, каза президентът.

В щрихи към изминалата година Радев подчерта:


Снех доверието към правителсвото още в началото на миналата година. това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, заради организираното настъпление срещу гражданските свободи. И протестите по-късно през годината показаха, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния кофорт, а подкрепи исканията на протестиращите.


„Изригналите протести, потвърдиха правотата на президентската инстутиция. Тя беше отново на висотата на общестевния интерес и подкрепи с присъствие и призиви за оставки към Народното събрание. Институцията ни бе стожерът, който не допусна исканията да бъдат удавени в разразиралата се пропагандна кампания на властта“, припомни президентът.

По думите му, той настоял за навременни мерки за справяне с кризата от коронавируса, а на свиканата от него кръгла маса се е получил задълбочен анализ.

Президентската институция продължи да бъде бариера срещу лобизма, каза още президентът и напомни за ветата, които мнозинството в парламента отхвърли.

„Защитата на държавността беше водещ приоритет на работата ми. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, реакцията на обществеността, ги потвърди. Наложеното вето на закона за извънредното положение намери отзвук и в чужбина. Твърдият курс в защита на конституционализма, разколеба вносителите на проекта за нова Конституция и той приключи още по-жалко, отколкота беше стартирал“, изтъкна още Радев.

Радев се похвали с Националния стратегически документ, разработен от неговия Стратегически съвет, който по думите му „анализира проблемите и поставя жалоните на развитието“ на страната. Напомни и за инициираните от него широки консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили по повод организацията и провеждането на избори в условията на пандемия.

Корумпирана и репресивна, несправедлива е властта, подчерта Радев.

Властта облагодетелства премиера и тесен кръг около него, заяви той.

Президентът призова за демонтаж на порочния управленски модел, за пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

България се нуждае от мощна политическа алтернатива. ако това не се сручи може да стигне до обичайните пазарлъци на партии.

Предвид възможната патова ситуация може да се стигне до правителство на задкулисието.

Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат заедно с Илияна Йотова.Видео>

Очаквайте подробности

Източник:http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev-/239449/2/0

бутони за споделяне

BGtop