06.05.2021

Караянчева отдаде почит на жертвите на комунизма: С болка свеждаме глави пред паметта на погубените

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева публикува в профила си във Facebook кратък текст, с който отдаде почит на жертвите на комунистическия режим.

Ето какво написа тя:

„Уважаеми сънародници,

Днес отдаваме почит пред жертвите на комунистическия режим и хилядите прекършени животи.

С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия представители на интелектуалния, духовния и икономическия елит на България.

Но и пред всички онези обикновени българи, чиито мечти, достойнство, бъдеще бяха прегазени брутално от една самозабравена върхушка, дошла на власт с преврат и лъжи.

Колкото повече ни отдалечава времето от тези събития, толкова по-голяма става нашата отговорност да ги пазим от забрава.

Защото дори днес ставаме свидетели на опити за оправдаване на Народния съд и дори призиви да бъде повторен неговият пример.

Защото само преди няколко месеца станахме свидетели на атаки срещу политически опоненти под формата на ковчези, черни чували и издигнати бесилки.

Един от най-големите страхове на режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести.

Затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест – от дължината на полите до дължината на косите.

Едно от големите предимства на демокрацията е обратно – правото на протест. Нека, когато протестираме, да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии.

Така вредим на себе си, на обществото, на каузите си, на историческата си памет. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни.

Източник:http://epicenter.bg/article/Karayancheva-otdade-pochit-na-zhertvite-na-komunizma–S-bolka-svezhdame-glavi-pred-pametta-na-pogubenite/239461/2/0

социално споделяне

BGtop