06.05.2021

Паси за битката с Ковид-19: Това е война с реален противник и НАТО не е подготвен за тази война

Локдаунът е недостатъчен у нас и ние трябва да говорим за военизирано или военно положение, което да регулира обществените настоения. За това настоя бившият външен министър Соломон Паси пред БНТ за европейските неволи с ваксините и разпространението на COVID-19.

Той реторично запита кога България е била добре с разпространението на коронавируса и даде пример, че в самото начало в борбата с епидемията премиерът Бойко Борисов се държал като пожарникар в опита си да загаси пожара. „В момента, в който правителството започна да се държи като Дядо Коледа – който каквото му поиска да даде, е тогава нещата отидоха на кино и вдигнахме смърността до небесата“, подчерта Соломон Паси.

Бившият външен министър предупреди, че ако правителството разчита само на ваксината на „Астра Зенека“, тъй като тя е една общоевропейска катастрофа, може да попаднем в нов много голям капан. Според него Израел се справят добре, защото винаги са воювали, и в момента също са на война.

Паси призова, че трябва да имаме солидарност с хората, които изнемогват, но те трябва да бъдат подпомагани, а не широко да отварят врати.

Соломон Паси заяви, че трябва да си зададем въпроса дали вирусът е борба с вятърни мелници или реална война. „Това е война с реален противник и НАТО не е подготвен за тази война“, изтъкна той и допълни че за тази война трябва да се използват военни термини.

Президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси коментира в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ острата реакция на руското посолство срещу американската мисия у нас.

Повод за реакцията на Москва бе изказване на съветничката на посолството на САЩ по въпросите на върховенството на закона Джесика Ким. През седмицата тя участва в дискусия, организирана от Атлантическия клуб, в която говори за проблемите в българската съдебна система и корупцията.

„С американското посолство дискутираме висшия пилотаж на демокрацията, а не си говорим да се тровим с новичок или нещо друго“, заяви Соломон Паси.

„Изборите в САЩ озвериха путинофилите и в България, и по света. В момента сме свидетели на нервни реакции и съм стреснат, че руското посолство може да се загрижи за правовия ред и върховенството на закона у нас. Руската страна всячески иска да отвлече вниманието от Навални“, каза още Соломон Паси

Според него договорката между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин е добра в дългосрочен план за Запада. „Байдън и Путин се разбраха за ядрената сделка, но в дългосрочен план не смятам, че това е в услуга на Запада. В същия момент Китай остава настрани, а той е потенциалният производител на нови атомни оръжия и бъдещ съюзник на Русия в борбата със Запада“, предупреди бившият външен министър.

Източник:http://epicenter.bg/article/Solomon-Pasi–Stresnat-sam–izborite-v-SASht-ozveriha-putinofilite-i-v-Balgariya/239394/2/0

социални бутони

BGtop