21.06.2021

Парламентът създаде фигура на прокурор по разследването на главния прокурор

Парламентът създаде фигура на прокурор по разследването на главния прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи след като депутатите приеха параграф 2 от Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене. „За“ текста гласуваха 83 народни представители, „против“ – 52 и „въздържали се“ -5 , с което параграфът бе приет.


Съгласно текста разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, се провежда от прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник.

Прокурорът по разследването може да възлага отделни действия по разследването на следовател от следствени отдел в Специализираната прокуратура.

Дали с фигурата на прокурор по разследването на главния прокурор не е поредният Франкещайн в правната наука. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на дебата по текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс за фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор.

„Целта на законопроекта е да представи механизма с помощта, на който да бъде разследван главният прокурор. В усилията си вносителите са създали нова процесуална фигура прокурор, по разследването срещу главния прокурор. Нека се опитаме да разберем това правно новаторство и се помъчим да разберем що е то прокурор по разследваето срещу главния прокурор и дали не е поредният Франкенщайн в правната наука, роден от управляващото мнозинство. Дали той е способен да реши задачата, а която е създаден. За да си отговирм, трябва внимателно да изследваме предложения законопроект“, каза още Филип Попов.

По думите му трябва да се потърси отговор на това кой предлага тази фигура и кой го избира. „Отговорите на тези въпроси са крайно незадоволителни и рисуват един магистрат само и единствено прокурор, предложен от прокурори, и в края на мандата си се връща отново при колегите си прокурори, подчинен на обекта на своите разследвания“, заяви още Филип Попов.

Според него от кумова срама управляващите са предложили да отпадне разпоредбата, даваща възможност на главния прокурор или неговите заместници да изменят актовете му.

Няма нищо изключително във възможността отделни действия по разследването на главния прокурор да се извършва от следовател от Специализираната прокуратура, каза по време на дебата народният представител от НФСБ Христиан Митев.

„В параграф втори нищо изключително не се случва от това, което се случва по всички разследвания по наказателни, досъдебни производства в България, а именно възможността да се извършват отделни действия по разследването от следовател, в случая от следствения отдел от специализираната прокуратура. Ръководството на цялото досъдебно производство ще се извършва от прокурора, който разследва главния прокурор“, заяви още Христиан Митев.

Според него към този момент не може да се каже дали този механизъм ще бъде одобрен.

Източник:

сподели ме

BGtop