21.06.2021

Доктор по социална медицина: Връщането в училище е най-големият компромис в борбата с епидемията

Връщането на децата на училище е големият компромис, който се прави в борбата с епидемията. Това мнение изрази пред БНР д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията и магистър по обществено здраве. Той е и съосновател нa Фейсбук общността Science In The Crisis (Наука в кризата).


Според Баев сектор образование е един от секторите, които ангажират най-голяма част от населението. От децата в детската градина до студентите, плюс всички възпитатели и преподаватели – това прави над 1 200 000 души, заяви той. Като се добавят и домакинствата, може да се види, че в този процес се въвличат 3 милиона души.

„Този компромис е големият компромис в борбата с епидемията“, заяви Момчил Баев в предаването „Преди всички“.

Стабилните стойности, които показва статистиката, за някои хора са повод за успокоение. Тази стабилност в момента е особено крехка, смята той.

Баев допълни, че има малко покачване на новохоспитализираните пациенти.

„Така че е доста рано да сме крайни оптимисти и да си мислим, ме сме се справили с острата вълна на епидемията.“

Въпросът с излекуваните е много деликатен. Имаме много голям брой хора, които боледуват в домашни условия или не показват сериозна симптоматиката и те често не правят PCR тест, за да не бъдат карантинирани, отбеляза Баев.

Момчил Баев е привърженик на идеята за най-късната възможна дата за предстоящите парламентарни избори. „Очаквам типично за българската политическа класа епидемията да се ползва за политически користни цели“, посочи той.

Източник:http://epicenter.bg/article/Doktor-po-sotsialna-meditsina–Vrashtaneto-v-uchilishte-e-nay-golemiyat-kompromis-v-borbata-s-epidemiyata/239225/2/0

споделяне в социални мрежи

BGtop