17.05.2021

Проф. Ангелов: Искането на оставка е като уличен бой – посяга този, на който му свършват аргументите

„Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки български гражданин, каквото и да ми коства и колкото и разговори да трябва да проведа“.

Това заяви в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният им проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги – министърът на труда и социалната политика – Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов, вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите , че до края на този месец те ще си получат парите. Това вече се случва. Вчера разбрах, че днес ще протестират. Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво? – за проявен разум. А ако проява безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?“, коментира още Ангелов.

„Най-силното оръжие е истината, а тя е следната: Асоциацията, с която имах вчера среща, каза, че държавата прави срещи с удобни на властта организации. За мен няма удобни и неудобни организации. С всеки, с когото мога да говоря за мерки, аз съм готов да го говоря. Вчера проведох няколко разговора с г-н Алибегов. На срещата казах, че имам среща и с представители на Асоциацията на заведенията. Чакахме да дойдат, но те не дойдоха. След това изпратихме имейл, че сме отворени за разговор“, поясни министърът на здравеопазването.

Според него насроченият протест прилича на уличен бой. „Пръв посяга този, на когото му свършва аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването. Първо освободихме мерките в сектора на здравеопазването, след това е образованието, след това културата и спортът и чак тогава отварят ресторанти, заведения, барове, нощни клубове, дискотеки. В момента сме на предпоследни места по заболяеваемост. Не може с лека ръка да зачеркнем досегашните усилия на всички. Преди ме питахте защо хора умират в линейките и няма места в болниците. Няма да допуснем отново такова нещо. В момента се радвам, че водим разговор – за връщането към нормалния живот, но това трябва да става с разум”, коментира още проф. Костадин Ангелов.

На въпрос дали след като се е ваксинирал най-после се е видял с баща си, той отговори, че още не.

За ваксините и ваксинационния план

По повод данните, че у нас ваксинирани до момента са 0,39%, което ни отрежда последно място в ЕС министърът обясни, че всяка ваксина, която дойде у нас, веднага се поставя на желаещите според фазата, в която се намират имунизациите. По думите му получените количества ваксини са договорени от ЕК, която е била упълномощена да го направи с решение на Народното събрание.

Ако бяхме поставили всички налични дози, без да запазим за втората имунизации, сега щяхме да говорим защо има 17 000 българи които не са получили втора доза, коментира Ангелов и допълни, че е невярна информацията, че след първа доза се постига 80% имунитет. Няма нито едно проучване с крайна цел изследване на имунитет след първа поставена доза, уточни той.

Към момента са поръчани 12 млн. дози ваксини от 6 фирми, количествата са индикативни, поясни Ангелов. По думите му най-голямата поръчка е от АстраЗенека, тъй като това е първата ваксина, за която е сключил договор ЕС.

„На тази ваксина заложи целия ЕС, поръча най-много дози, тъй като логистиката на РНК ваксините е сложна“, каза Ангелов. Той посочи, че в момента има разговори между Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и производителя на руската ваксина Спутник V. Ако ЕМА одобри ваксината, няма проблем да бъде поръчана, увери той. Ангелов съобщи, че планира среща с колегите му в Брюксел, които отговарят за разпределението и доставките на ваксини, за да постигне „максимална яснота“.

Документацията при ваксиниране

Здравният министър съобщи, че ще разговаря с представители на общопрактикуващите лекари, за да се намери вариант да бъде облекчено попълването на документация при поставяне на ваксина. По думите му напълно реалистично е джипитата да правят по 10 ваксинации на ден и даде пример с ваксинационен кабинет където вчера са били поставени 40 ваксини. Документите, които личните лекари попълват, не са изискване на МЗ, а на НЗОК, уточни министърът. Той каза още, че информацията за желаещите да се ваксинират граждани ще се събира до края на февруари, от личните лекари.

Първа фаза вече се изчерпва, от днес започва ваксинирането на възрастни в социални домове, до края на седмицата ще започнат имунизациите на учителите, първи са Бургас, а по-нататък ще може едновременно да се ваксинира от 3 и 4 фаза, обясни Ангелов.

Здравният министър коментира и задочния конфликт с Ицо Хазарта:

„Не съжалявам за всичко, което съм казал – епидемията пренареди приоритетите –  първо е здравето, после образованието, спортните и културните дейности и тогава идва ред на ресторантите и нощните заведения. Изключително много харесвам творчестото на г-н Петров и искам да го поканя на среща. Ще използвам възможността да го убедя в моите предложения. Още като изляза от студиото ще му пусна есемес, каза министърът. 

Източник:http://epicenter.bg/article/Prof–Angelov–Nyama-da-se-umorya-da-se-borya-za-zhivota-i-zdraveto-na-balgarskite-grazhdani/238983/2/0

споделяне на връзка

BGtop