21.06.2021

Проф. Мурджева: Преболедували ковид могат да неутрализират британския вариант на вируса

Преболедували ковид могат да неутрализират британския вариант на вируса, смята проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив, координатор на Експертния съвет по клинична имунология и член на Националния ваксинационен щаб..

„Не говорим за нов щам, а за т.нар. генетична линия, която е резултат на мутации на коронавируса във Великобритания. Да, този британски вариант вече е и в България. Има 8 случая, вероятно ще има и други“, обясни проф. Мурджева в ефира на БТВ.

Тя потвърди, че има данни, че изолираният във Великобритания нов мутантен вариант е по-заразен. Според нея обаче и страната ни е по-подготвена да се справи с проблема.

„Изследванията от имунния отговор на преболедували показват, че могат да неутрализират британския вариант. За южноамериканския вариант още нямаме данни“, коментира специлиастът.

Тя посочи, че има очаквания и след ваксината да има имунитет. Прогнозите са, че ваксините ще са ефективни и при новия вариант на COVID-19.Относно забавянето на ваксините д-р Мурджева каза, че това не зависи от политиката, която се води в България. Тя не пожела да коментира дали е реалистично очакването на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов за 2 милиона ваксинирани българи.

„Някои страни ни изпревариха, защото успяха да договорят по-високи количества извън Европейския съюз“, посочи ректорът на Медицинския университет – Пловдив.

Специалистът настоя, че масовият имунитет би се достигнал чрез ваксиниране.

„Маската е важна противоепидемична мярка. Независимо за какъв вариант на коронавирус говорим тя трябва да се носи“, апелира д-р Мурджева.

Източник:http://epicenter.bg/article/Prof–Murdzheva–/238853/2/0

бутон за сайт

BGtop