06.05.2021

Жълт код за опасно време! Сняг, дъжд, силен вятър и застудяване

Днес ще бъде облачно с валежи от сняг, в източните и южните райони – от дъжд. Вятърът отново ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Максималните температури ще са между 1° и 12°; минималните – минус 1 и 4°, в източните и южните райони – до 7-8°.

В планините ще бъде облачно, мъгливо с валежи от сняг. Ще духа югозападен вятър, който около обяд ще започне да се ориентира от север, ще се усили и с него ще започне застудяване. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 4°.

През нощта срещу сряда и в Източна България дъждът ще премине в сняг, ще бъде интензивен и в комбинация със силен северен вятър ще има виелици и навявания. В сряда в западната половина от страната снеговалежите ще спират, но в източната снежната покривка ще се увеличава и в комбинация със силния северозападен вятър ще има условия за виелици и навявания.

Застудяването ще продължи. В четвъртък и в петък ще бъде ветровито, с променлива облачност, на места в планините и планинските райони – с превалявания от сняг. В петък ще започне затопляне.

Пътната полиция призовава водачите да бъдат внимателни заради предстоящото застудяване и очакваните проблеми по пътищата.


Най-сериозно се очаква да е положението в проходите на Стара планина, където прогнозата е за снежна покривка до 25 см, каза Лъчезар Близнаков от „Пътната полиция“:

„Възможно е падане на дървета и клони, в проходите има опасност от падащи камъни. В четвъртък температурите ще са ниски, като са възможни и заледявания на някои места. Като цяло обстановката по пътищата ще е доста динамична. Нека водачите да тръгват на път само ако е необходимо, да са подготвени за зимните условия, да съобразяват поведението си, скоростта си и дистанцията“.

Източник:http://epicenter.bg/article/Zhalt-kod-za-opasno-vreme–Snyag–dazhd–silen-vyatar-i-zastudyavane-/238846/2/0

spodelime

BGtop