06.05.2021

Емил Димитров: 10 дни се крие, че е спукана тръбата във Варненското езеро, а това е екокатастрофа

Държавата даде 3 пъти пари за сметищата. Първо имаше местни сметища, за които държавата и Европа дадоха пари, за да бъдат закрити. 6 от тях не са закрити, за което ще получим огромни санкции. 106 кметове се справиха, други 6 се забавиха. Това заяви в „Денят започва“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Утре сутринта ще докладвам на премиера за незаконни сметища по данни на МОСВ, каза той. „В момента, в който дадем данните от МОСВ, обобщим данните от страната, министерски съвет ще приеме процедура, с която ще гласува дадена сума“, обясни Димитров.

Всички знаят, че отпадъците в река Искър дойдоха от София. Няма как да са от извънземните, коментира още министърът.

За язовирите каза, че се поддържат на нива 1-2 млн. кубически метра по-празни, за да не преливат при интензивни валежи. Във всички язовири за питейно-битови нужди има вода за поне 1 година, в „Искър“ е за 3 години. Проблем имаме със земеделските язовири, каза Емил Димитров.

10 дни от нас се крие, че е спукана отново тръбата във Варненското езеро, а това е екологична катастрофа. Министър Емил Димитров обвини за това директора на ВиК-Варна.

Още вчера, от официално съобщение на Варненска община, стана ясно, че ВиК е подала уведомление на 15 януари, 2021 година. Само че сега екоминистърът твърди, че МОСВ не знаело до вчера. А от думите на Димитров излезе, че нечистотиите на цял един квартал от морската ни столица се изливат във Варненското езеро.  Припомняме, че първата авария беше разкрита за обществото след анализ на сателитни снимки от кореспондента на „Дневник“ във Варна Спас Спасов.

Списък с незаконни сметища Утре сутринта (27 януари) има правителствено заседание, ще дадем тогава данните на МОСВ за сметищата в България. Друг няма кой да даде данни – защото ще значи, че кметовете трябва да бъдат санкционирани. Това заяви екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро.

От думите му пред БНТ излезе, че като бъде утвърден държавен списък с нерегламентирани сметища, щели да хукнат хора по медиите да казват едикъде си кое сметище не е включено. Замърсяването на Варненското езеро може да доведе до наказателна процедура за България

Кметовете трябва да упражняват контрол, но явно не го правят, и заради възможности, заключи Ревизоро.

Всички знаят, че отпадъците в река Искър дойдоха от София. Няма как да са от извънземните, стана ясно още от думите на екоминистъра. За язовирите Ревизоро заяви, че се поддържат на нива 1-2 млн. кубически метра по-празни, за да не преливат при интензивни валежи. Във всички язовири за питейно-битови нужди има вода за поне 1 година, в „Искър“ е за 3 години. Проблем имаме със земеделските язовири, стана ясно още от думите на министъра на околната среда и водите. Редактор:

„Ние сме в наказателна процедура относно чистотата на въздуха. Затова трябва да положим много усилия, най-вече кметствата, за да предприемат тези мерки, за които са дадени средства“, подчерта той.

Държавата даде 3 пъти пари за сметищата. 106 кметове се справиха, 6 се забавиха

Източник:http://epicenter.bg/article/Emil-Dimitrov–Darzhavata-dade-3-pati-pari-za-smetishtata–nyakoi-kmetove-se-zabaviha/238863/2/0

сподели ме

BGtop