21.06.2021

Диана Ковачева: Тази година не трябва да има матури след 4-ти и 10-ти клас

Не трябва тази година да има матури след 4-ти и 10-ти клас. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„И тази година, както и миналата година, когато изпратих отново препоръки матурите бяха отменени и сега мнението ми е, че такива матури в момента не следва да има. Подкрепям хилядите родители, които се обърнаха към мен и с петиция. В момента тя е с над 14 хиляди души. Самите ученици се обърнаха към министъра с настояване да бъдат отменени матурите за 4-ти и 10-ти клас. Приемам аргументите на тези родители и децата, затова че във връзка с онлайн обучението, по-голямата част от тази година беше онлайн обучение, миналата година също, не е достатъчно задълбочено, децата не се чувстват подготвени да проявят най-добрите знания, които са проявили“, каза омбудсманът.

„Още повече, че матурите за 10-ти клас са върху материала за 9-ти и 10-ти клас. Онлайн обучението беше в по-голямата част от времето. Ненужен риск се създава за събирането на малки деца от 4-ти клас, на по-големите от 10-ти клас. Още повече, че за самите деца нищо не следва от тези матури“, добави тя. Омбудсманът каза, че самите матури оценяват самите учители и не вижда защо децата трябва да бъдат подлагани на този излишен риск. Ковачева добави, че за всички са ясни дефицитите от онлайн обучението и не е нужно да бъдат показвани чрез тези матури.

„Това дистанционно обучение не може да доведе до задълбочени знания, а и самите деца го признават. Аз многократно съм се изказвала относно матурите за 4-ти и 10-ти клас затова, не мисля, че те са толкова необходими по принцип“, каза тя.

Ковачева добави, че решението трябва да се вземе бързо, тъй като за отменянето им е необходимо законодателни промени. Омбудсманът каза, че тези матури са в специфичен формат, който натоварва родителите и децата. „От жалби на родители разбирам, че не е съвсем вярно, че нищо не следва от тези матури. Те се отразяват в техните дипломи. На второ място след 4-ти клас има училища, които използват неправомерно резултатите от малките матури, за да разформироват класове и да класират децата“, допълни тя.

Ковачева добави, че има предложения от родители малките матури да бъдат анонимни. Тя смята, че има достатъчно начини децата да бъдат изпитани.


„Следва да бъде проведен и много сериозен разговор по отношение на матурите за 7-ми и 12-ти клас. Разбира се, към момента няма как да бъдат отменени. Проблемът с тези матури също е сериозен, защото на практика там също ще се съберат много деца на едно място“, каза омбудсманът. Тя добави, че при тези матури също има паралелна подготовка и децата трябва да се готвят по този формат, а училищата не вървят по този начин на подготовка.

Видеонаблюдението на изборите не е пречка, важно е да има прозрачност, заяви омбудсманът Диана Ковачева.

„Мисля, че е очевидно за всички, че има тревога по отношение на факта, че са затворени моловете и фитнес залите. Това е въпрос на здравна преценка. Кога мерките да бъдат разхлабени е комплексен въпрос, отговор на който аз лично не мога да дам. Но е важно да има подкрепа към бизнеса, такава, че той да оцелее в този тежък период“, коментира тя.

„Изключително важно е да могат всички граждани, които имат право на глас да упражнят своя глас. Това е основно конституционно право и мисля, че никой не спори по този въпрос. На първо място ще кажа за карантинираните лица. В момента вече се вземат конкретни законодателни мерки, защото това може да се реши само по законодателен път.

Важно е по какъв начин карантинираните лица ще могат да гласуват и дали наистина всеки, който е поставен под карантина ще може да уведоми и да поиска при него да достигне мобилна избирателна секция. Формално погледнато би трябвало да може. Въпросът е практически как ще се организира този въпрос“, каза омбудсманът.

Тя подчерта, че българите в чужбина също имат право на глас и трябва да бъде зачетен гласа им. „За мен е изключително важно да бъдат положени видими, ясни, категорични усилия от страна на дипломатическите и консулските представителства на места, за да може да бъде направено всичко възможно тези хора да гласуват“, каза още Ковачева.


Тя напомни, че гласуването е задължително, въпреки че няма санкции.

„Видеонаблюдението не е пречка. Доколкото не става въпрос за манипулиране на записи. Важно е да има прозрачност. За мен е наистина важно да няма видеонаблюдение в тъмните стаички, където човек гласува. Има обаче и много други технически въпроси, които се поставят“, каза още омбудсманът.

Източник:http://epicenter.bg/article/Diana-Kovacheva–Ne-tryabva-tazi-godina-da-ima-maturi-sled-4-ti-i-10-ti-klas/238862/2/0

сподели ме

BGtop