14.04.2021

Александър Маринов: Премиерът подтиква президента да наруши конституцията по случая „Навални“

Премиерът подтиква президента да наруши Конституцията, карайки го да заеме позиция за ареста на Алексей Навални. Трудно е да се прозре мотивът на министър-председателя за това.

Това заяви в ефира на БТВ Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента. Той посочи, че няма практика държавният глава да заема външно-политическа позиция по такъв повод.

„По конституция външната политика се разработва от правителството. На пръсти се броят европейските външни министри и премиери, които са взели отношения по повод ареста на Алексей Навални. Има измислено напрежение. Премиерът подтиква президента да наруши конституцията. Никой не е казал, че Еманюел Макрон не е демократ, след като не е подкрепил Навални“, посочи проф. Маринов.

„Темата за Навални не е съществена за отношенията между Бойко Борисов и Румен Радев, а много по-дълбока. Тя се корени в управлението на това правителство, което си отива. Ако следващият кабинет продължава по същия начин, няма да има друго отношение от страна на държавния глава“, каза още той.


Маринов подчерта, че различията между Борисов и Радев са сериозни и са базирани на принципните различия за управлението на държавата и за отношението на държавата към хората.

Александър Маринов коментира пред БТВ, че на консултациите за датата на парламентарните избори са проличали различията между държавния глава и управляващата партия. Напомни, че някои „други се държаха като на махленска кавга“, вероятно визирайки конфликта между Радев и лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Експертът обясни, че консултациите са били, за да проверят и готовността на иституциите за провеждане на вота.

„Аз също бях привърженик на малко по-късна дата. Идеата да се отложи датата беше с оглед на това да се подготви изпълнителната власт, за съжаление такава готовност не бе дадена и затова вероятно не се отложи с много датата на вота“, обясни Маринов.

Той смята, че президентът трябва да се кандидатира за президентските избори. Подчерта, че доверието към Румен Радев е високо. Експертът от Стратегическия съвет бе категоричен, че президентът не е разединител на нацията, както афишират управляващите.

„След като ДПС не приема президента, съмнявам се той да ходи и да ги кандърдисва“, коментира Маринов.

И посочи, че не вярва Бойко Борисов да се изправи в президентска битка срещу Радев.

На въпрос за отношенията между президента и лидера на БСП Корнелия Нинова, Маринов каза: „Има опити за интриги“.

Източник:http://epicenter.bg/article/Aleksandar-Marinov–Premierat-podtikva-prezidenta-da-narushi-konstitutsiyata-po-sluchaya–quot-Navalni-quot-/238855/2/0

сподели ме

BGtop