19.06.2021

ЕС изпраща Жозеп Борел в Москва и обмисля санкции заради Навални

Държавите от Европейския съюз решиха днес да изпратят в началото на февруари своя дипломатически представител Жозеп Борел в Москва и обмислят одобряването на санкции, ако руският президент Владимир Путин продължи репресиите срещу опозицията, съобщиха за Франс прес няколко дипломатически източници.


Жозеп Борел ще посети Москва в началото на февруари с ясно послание от ЕС и ще докладва за положението в Русия на следващата среща на външните министри на общността на 22 февруари, обясни един от дипломатите.


ЕС настоява за незабавното освобождаване на опозиционера Алексей Навални и неговите поддръжници, арестувани по време на съботните демонстрации в Русия. Одобряването на санкции беше обсъдено днес от външните министри, но те сметнаха прибягването до тях за „преждевременно“.


Санкциите са възможен инструмент, но трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи в Москва, добави друг дипломат.


ЕС трябва да изпрати много ясно и много решително послание, че това е неприемливо. Имаме режим от санкции за правата на човека и мисля, че той трябва да бъде използван, обоснова се тази сутрин ръководителят на литовската дипломация Габриелюс Ландсбергис.


В събота Борел осъди „масовите задържания“ и непропорционалното използване на сила“по време на демонстрациите в Русия с искане за освобождаване на Навални.


Принципите на правовата държава трябва да бъдат прилагани и в Русия и очакваме, че тези, които демонстрираха мирно и които няма никаква причина да бъдат задържани, също ще бъдат освободени незабавно, настоя ръководителят на германската дипломация Хайко Маас.


От една седмица ЕС настоява за освобождаването на Навални, арестуван на 17 януари при завръщането си в Москва, след като беше лекуван в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество. ЕС наложи санкции на няколко души от обкръжението на руския президент за предполагаемото им участие в този опит за покушение.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в петък се обади на президента Путин с настояване опозиционерът да бъде освободен.
Освобождаването на Навални би позволило нови и по-добри отношения между ЕС и Русия. Бихме разговаряли за днешно и утрешно сътрудничество с Русия вместо за санкции, подчерта външният министър на Люксембург Жан Аселборн. 

Източник БТА

Изъочник:http://epicenter.bg/article/ES-izprashta-Zhozep-Borel-v-Moskva-i-obmislya-sanktsii-zaradi-Navalni/238811/7/0

бутони за социални мрежи

BGtop