21.06.2021

Над 3 000 ареста на протестите в подкрепа на Навални, жесток побой е нанесен на репортери

Многохилядни протести и масови арести в Русия – това е равносметката от съботния ден, когато в цяла Русия се проведоха протести в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални.

Властите ги обявиха предварително за незаконни, но на улицата излязоха жителите на 70 града – от Владивосток до Москва.

Според неправителствената организация ОВД-ИНФО има над 3450 арестувани и това е рекорд. Сред арестуваните беше и съпругата на Навални.

Не за първи път в Русия някои протести започнаха с нападения на полицията срещу демонстрантите. В Далечния изток най-многобройна беше акцията във Владивосток. Хората не се разколебаха да излязат, въпреки че термометрите показваха минус 14 градуса.

Най-многоброен беше протестът в центъра на Москва, където издигнаха лозунги „Свобода за Навални“, „Аз не се боя“ и „Не на диктатурата“.

Агенция „Ройтерс“ е преброила 40 000 участници и отбеляза, че властите съобщават за 4000. Още преди началото задължаха стотина души. Около Пушкинския площад издигнаха заграждения.

За да затруднят отразяването, спряха мобилните връзки. Излъчването на независимата телевизия „Дъжд“ прекъсна, след като полицията изключи електричеството.

Руски медии съобщават за жесток побой над техни репортери. Пострадали са и много граждани.

„Не бива да се страхувате. Виждаме тази полиция – това означава, че хората в Кремъл се страхуват от народния гняв. Много се радвам, че излиза толкова голямо количество хора в цялата страна, във всички кътчета на родината ни“, каза опозиционната активистка Любов Собол.

Докато полицаите и ОМОН-овците използваха палки, демонстрантите изразяваха гнева си с подръчни средства.

Днешните събития показват, че 10 години след сблъсъците на Блатния площад в Москва, Навални все още може да събира масови митинги, коментира ВВС.

За следващия уикенд са обявени нови протести.

Източник:http://epicenter.bg/article/Nad-3-000-aresta-na-protestite-v-podkrepa-na-Navalni–zhestok-poboy-e-nanesen-na-reporteri-/238689/7/0

бутони за социални мрежи

BGtop