21.06.2021

Вирусолог: Британският вариант на коронавируса е по-заразен, но не е по-смъртоносен

„Британският вариант на COVID-19 се отличава с по-голямата си заразност, практически неговите свойства не са променени. Ако предишният вариант заразява 100 човека, например, то британският заразява засега 170“. Това обясни в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя подчерта, че не при този нов вариант не се е променила нито тежестта на заболяването, нито начинът на прекарване на болестта. Референтна лаборатория в института е генерирала резултата от изпратени проби на PCR тестове за наличието на британския вариант.

„Вирусите по принцип мутират, за щастие коронавирусът не е от бързо мутиращите вируси, но все пак мутира с една скорост от две нуклеотидни замени в месец. Някои от нуклеотидните замени протичат незабелязано, няма промяна в белтъците, които изграждат вирусите, обаче при някои има. И при този английски вариант де факто се е променила една част от белтъка на S белтъка. Това го прави да се закача към AC рецептора с много по-голям афинитет и затова се натрупва по-голямо количество вирус в носоглътката на човека“, обясни доц. Гломб.

Този вирус не е по-смъртоносен, нито един вирусолог във Великобритания не е казал, че този вариант е по-смъртоносен, но той напряга здравната система, защото е по-заразен.

„И двете ваксини, които в момента са разрешени в България за употреба, и това е доказано с научни експерименти, неутрализират успешно новия вариант“, категорична беше Любомира Николаева-Гломб.

И призова хората да бъдат отговорни към живота си, както и към живота на другите, като се ваксинират. Бързото ваксиниране на големи части от населението би ограничило разпространението на вируса и неговите непрекъснати мутации.

Източник:http://epicenter.bg/article/Virusolog–Britanskiyat-variant-na-koronavirusa-e-po-zarazen–no-ne-e-po-smartonosen/238698/2/0

социални мрежи

BGtop