06.05.2021

Радев отвърна: Борисов приключи с демокрацията в България и сега “освобождава” други народи

Държавният глава Румен Радев излезе с позиция по темата „Навални“, след призива на премиера Бойко Борисов президента да наруши мълчанието си по темата за ареста на руския опозиционер.

 „Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа“.

„Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова “освобождава” други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов“, допълва държавният глава.

По-рано днес, докато бе на посещение в Сливница, Борисов запита защо президентът „оглушително“ мълчи за ареста на опозиционния руски лидер Алексей Навални, който беше арестуван веднага след завръшането си в Русия.

„В ЕС беше разгледано задържането на лидера на руската опозиция Алексей Навални. На този фон е оглушително мълчанието на Радев. До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече – европейски депутати, и началникът на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да се регистрират докато се гласуваше резолюцията на Европейския парламент за Навални „, напомни премиерът Борисов.

„Тук не става въпрос да се месим във вътрешната работа на Руската федерация. Тук става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място – не“, каза Борисов

Източник:http://epicenter.bg/article/–/238638/2/0

бутон за сайт

BGtop