21.06.2021

Проф. Кантарджиев: 8 българи са заразени с английския щам на COVID-19

„Английският вариант на коронавирус вече е в България. Той е бил доказан при 8 пациенти“.

Това обяви официално и за първи път проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Ваксината го лови. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29“, обясни проф. Кантарджиев.

Той обаче бе категоричен, че при спазване на мерки можем да ограничим разпространението на вируса.

17 мутации бяха потвърдени днес, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории – доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен, че направихме първия етап – доказахме, че в нашата страна го има английския вариант“, заяви още проф. Тодор Кантарджиев.

„Сега вече ще започнем едно много по-сериозно проучване у нас, за да видим какво е разпространението, защото при тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания – веднага са заболели, веднага са карантинирани и са приети в болница. Трябва да направим така, че да ограничим новия вариант на щама да не плъзне из страната.

Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Великобритания да не събира цялото си семейство и просто да се самоизолира за известно време“, допълни професорът.

„Сегашните 8 заразени са влезли в болници и не са разпространявали вируса много, защото там се спазват мерките за изолация при лечението. Съветвам всички, които си идват първо да се изследват често и второ – да не контактуват с много хора“, каза още експертът.

Той е категоричен, че при спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, както и че някои от мерките трябва да останат малко по-продължително време. Не трябва да се събират повече от 5 души.

По думите му трябва да направим така, че да ограничим новия вариант на щама да не плъзне из страната. „Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Великобритания да не събира цялото си семейство и просто да се самоизолира за известно време“, допълни професорът.

„Имаме голяма смъртност, защото имахме много случаи ноември и декември и когато състоянието е тежко, лекарите се борят дълго време. Смъртността в нашата страна и без COVID-19 беше доста голяма. Това се дължи не само на нашето здравеопазване, на медицински грижи, донякъде и на това, че българинът обикновено чака да му мине. Когато случаите започваха да се увеличават, доста хора чакаха и идваха в последния момент, когато вече нищо не можеше да бъде направено, обясни проф. Кантарджиев.

„Големият български проблем е недоверието в институциите, науката, медицината и здравеопазването, което се случи от говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари“, смята той.

По думите му смъртността във Великобритания наистина е голяма. „Трябва много да се внимава и с южноафриканската мутация, защото може ваксина да не я лови“, обясни той.

Източник:http://epicenter.bg/article/Prof–Kantardzhiev–8-balgari-sa-zarazeni-s-angliyskiya-shtam-na-COVID-19-/238609/2/0

социални мрежи

BGtop