21.06.2021

Мария Пиргова: Може да има нови избори преди президентските избори

Може да има нови избори преди президентските избори, защото е възможно след изборите за парламент, партиите в новото Народно събрание да не успеят да направят мнозинство и да съставят правителство. Това заяви в студиото на Би Ти Ви политологът Мария Пиргова.

Според Антоанета Христова, директор на ИИЧН към БАН, не е възможно да се прогнози какъв ще бъде следващият парламент.

Не ни очакват спокойни дни, защото промяната, която трябва да се случи е в комуникационната среда между политици и граждани и тя трябва да бъде различна. Големият проблем на предстоящите избори е проблемът с доверието. В тази ситуация връщането на доверието зависи от две неща, които са невъзможни – пряк и силен контакт между партиите и обществото, от една страна. И от друга – битката между институциите, която поляризира обществото. Затова смятам, че всяко усилие за промяна в Изборния кодекс ще бъде „напразно усилие на любовта“. При всяка промяна ще има сблъсък и това толкова ще отврати публиката, че ще падне желанието на хората да гласуват, повече от 50% вече ще бъдат отвратени от изборите, аргументира позицията си Христова.

Мария Пиргова е убедена, че дебатите при президента не са били закъснели, защото те все пак са повдигнали темата за необходимостта от промени в изборните правила в условия на пандемия, с цел да бъдат постигнати честни и прозрачни избори. Тя изтъкна, че управляващите е трябвало много отдавна да помислят за мерките в ситуация на пандемия, а обществото вече е озряло и е готова да се върне честнотта и доверието между граждани и политици.

Източник:http://epicenter.bg/article/Mariya-Pirgova–Mozhe-da-ima-novi-izbori-predi-prezidentskite-izbori/238409/2/0

социално споделяне

BGtop