19.06.2021

Германия удължи локдауна до 14 февруари

В Германия локдаунът се удължава до 14 февруари и се въвеждат още по-строги мерки за ограничаване на контактите. Училищата и детските градини остават затворени, съобщиха германските медии.

За магазините и обществения транспорт се въвежда задължителното носене на висок клас маски – FFP2 или KN95. Те са по-скъпи, миналата седмица бяха въведени в Австрия и Бавария.  Работата от вкъщи трябва да бъде застъпена максимално. Работодателите трябва да дадат възможност на своите служители да работят от вкъщи навсякъде, където това е възможно – до 15 март. Ресторантите и другите заведения за обществено хранене остават затворени, както и театри, музеи, фитнес зали и повечето магазини – ще работят само тези, които предлагат основни продукти.

Предварително обсъжданите по-строги мерки като въвеждане на вечерен час, ограничаване на придвижванията в определен радиус или граничен контрол спрямо съседните държави не бяха възприети. Остават ограниченията за частните контакти – едно домакинство плюс максимум още един човек, а в регионите, в които броят на случаите е висок, биха могли да бъдат разпоредени и ограничения за движението.

Вирусолози критикуваха решението на канцлерката Меркел и премиерите на федералните провинции, че и тези мерки няма да доведат до рязък спад в случаите, позовавайки се на опита на съседните държави.

Междувременно СЗО съобщи, че британският щам на вируса е засечен в 60 държави. Страните, в които е засечен вариантът на вируса, вече са с 10 повече спрямо миналата седмица. В 23 страни е регистриран и южноафриканският вариант на вируса, който също се приема за по-заразен. На този фон текат ваксинационни кампании, като надеждите са, че те ще забавят разпространението на вируса, но ваксинациите тръгват трудно в редица държави, изтъква АФП. 

Източник:http://epicenter.bg/article/Germaniya-udalzhi-lokdauna-do-14-fevruari/238298/7/0

бутон за сайт

BGtop