06.05.2021

СРС обяви за незаконен ареста на Пламен Бобоков за сговор с президентския съветник Пламен Узунов

Софийският районен съд обяви за незаконен 24-часовия арест на бизнесмена Пламен Бобоков на 9 юли миналата година. Тогава той бе задържан, малко след като прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влязоха в сградата на президентската администрация, съобщава БНР.

Арестът на Бобоков беше по досъдебно производство, по което обвиняем и също задържан за 24 часа беше президентският секретар Пламен Узунов. Двамата се разследват за престъпен сговор, за търговия с влияние и престъпления по служба, уронили престижа на президентската институция. Подбуден от Бобоков, Узунов го снабдявал с информация за ситуацията в Либия и Украйна. Част от данните били от официалния бюлетин на БТА.

Според съдия Яна Димитрова задържането на разследвания и за аферата с опасния боклук Пламен Бобоков е било немотивирано, незаконосъобразно и постановено в разрез с гаранциите срещу произвол, дадени от Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Налице било и извънпроцесуално съгласуване на задържането между полиция и прокуратура, което, смята магистратът, е порочно.

На 9 юли с белезници от „Дондуков“ 2 беше изведен, но по друго дело, и съветникът на държавния глава по въпросите на националната сигурност Илия Милушев.

Миналия ноември друг състав на Софийския районен съд обяви за незаконна и неговата полицейска заповед за арест.

Източник:http://epicenter.bg/article/SRS-obyavi-za-nezakonen-aresta-na-Plamen-Bobokov-za-sgovor-s-prezidentskiya-savetnik-Plamen-Uzunov/238149/3/0

социални бутони

BGtop