21.06.2021

Руска ваксина срещу COVID-19 под формата на спрей показа имунен отговор

Ваксината срещу COVID-19, която се разработва от Научно-изследователския институт по грипа в Санкт Петербург е показала безопасност и изработване на антитела в доклиничните изследвания, съобщи ТАСС, цитирана от Нова телевизия.

„В научно-изследователския институт по грипа към министерството на здравеопазването на Русия продължават доклиничните изпитания на нова ваксина срещу коронавируса. До момента са получени добри резултати за нейната безопасност и имуногенна активност”, съобщиха от института.

По-рано от института съобщиха за ТАСС, че техни учени разработват ваксина срещу COVID-19 въз основа на противогрипна ваксина. Отслабена версия на коронавируса се използва като вектор за доставка на протеини на коронавируса и имунният отговор трябва да даде защита срещу заболяването. Планира се ваксината да се приема във вид на капки или спрей за нос. Очаква се доклиничните изследвания да приключат до месец май тази година.

Източник:http://epicenter.bg/article/Ruska-vaksina-sreshtu-COVID-19-pod-formata-na-sprey-pokaza-imunen-otgovor/238187/7/0

share button

BGtop