06.05.2021

Проф. Пламен Киров: Много са неизвестните около вота на българите в чужбина

Неизвестните около участието на нашите сънародници в чужбина в предстоящия парламентарен вот са много.

Така смята бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

„Те зависят не само от нашето желание, законодателството, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Без съмнение, сънародниците ни ще гласуват при различни условия”, категоричен беше преподавателят в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия.

Според него ще е необходима стегната организация и много усилия от страна на външното ни министерство за организирането на избирателни секции. Той засегна и броя на секциите в страни, които са извън Европейския съюз, чието ограничение е до 35.

„Това е решение на парламента, така е преценил законодателят. Това е ограничителна мярка, с която не съм особено съгласен. Там, където има възможност, нека се направят, а не да се ограничават”, смята проф. Киров.

Професорът коментира видеонаблюдението по време на изборния процес и при броенето на бюлетините. „Ако не е предвидено в закона, че може да се провежда такова предаване онлайн и заснемане на процеса, то не може да бъде осъществено”, категоричен беше бившият конституционен съдия.

Източник:http://epicenter.bg/article/Prof–Plamen-Kirov–Mnogo-sa-neizvestnite-okolo-vota-na-balgarite-v-chuzhbina/238178/2/0

бутон за социални мрежи

BGtop