17.05.2021

Първите действия на Байдън: присъединяване към Парижкото споразумение за климата

Байдън се кани да започне демонтаж на политиката на Тръмп още от първия ден
Приоритет на Байдън са 11-те млн. души, живеещи незаконно в САЩ

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще приключи деня на встъпването си в длъжност тази седмица, като използва правомощията си да прокара промени в политиките на предшественика си по отношение на жилищата, студентските заеми, изменението на климата и имиграцията.

Байдън, който ще положи клетва в сряда, ще обяви десетина изпълнителни действия, съобщи началникът на кабинета му Рон Клейн. Сред тях: повторно присъединяване към Парижкото споразумение за климата; отмяна на забраната за пътуване граждани на няколко мюсюлмански държави; удължаване на паузата при плащанията на федерални студентски заеми; спиране на изгонванията от имоти под наем и възбраните; задължение за носене на маски при междущатски пътувания и във федерални сгради, съобщава „Дневник“.

Повечето от мерките отменят предишни действия на Тръмп и не изискват действия на конгреса.

Но Байдън ще представи и дългоочаквано предложение за имиграция, което ще осигури път към гражданството на милиони имигранти без документи – то ще трябва да бъде одобрено в Капитолия.

Тази мярка, както и неотдавнашното предложение на Байдън за 1.9 трлн. долара за разходи за икономическо възстановяване и ваксинации срещу COVID, ще бъдат оспорвани в Конгреса, където демократите имат крехко мнозинство.

По-широк набор от действия ще бъдат предприети през следващите девет дни след встъпването в длъжност, каза Клейн. Тези мерки включват разширяване на тестването за COVID-19, както и това, че правителството ще фаворизира американски стоки при покупките си.

Миграцията

Приоритет на Байдън са 11-те млн. души, живеещи незаконно в САЩ. Той обеща да създаде постоянна защита за младите мигранти в програмата за отложено действие за пристигане в детска възраст (DACA), известна като „Мечтатели“ (по името на проекто закона Development, Relief, and Education for Alien Minors Act – DREAM, който така и не бе одобрен от Конгреса.)

Стартирана от бившия президент Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент, в момента програмата осигурява защита при депортиране и възможност за получаване на разрешение за работа за приблизително 645 000 души, пристигнали нелегално в САЩ като деца.

Републиканската администрация на Тръмп се опита да сложи край на DACA, но беше спряна от федералния съд. Програмата все още е изправена пред съдебно оспорване в Тексас.

Вицепрезидентът Камала Харис заяви в интервю за испаноезичната телевизия Univision на 12 януари, че администрацията планира да съкрати времето за изчакване на гражданство и да позволи на притежателите на DACA, както и на получателите на временно защитен статут (TPS), да „получават автоматично зелени карти“, но не каза изрично кога и как ще настъпят тези промени.

Бежанците

Тръмп затвори така наречените от него „вратички“ в системата за убежище и приложи припокриващи се политики, за да направи по-трудно търсенето на убежище в САЩ. Една програма на Тръмп, наречена „Протоколи за защита на мигрантите“ (MPP), принуди десетки хиляди търсещи убежище да чакат в Мексико за изслушвания в американски имиграционен съд. По време на кампанията Байдън каза, че ще приключи програмата на първия си ден. Преходният му екип обаче заяви, че демонтирането на MPP и възстановяването на други защитни мерки за убежище ще отнеме време.

Събиране на семействата

Преходният екип на Байдън обеща незабавно да създаде федерална работна група за събиране на деца, отделени от родителите си, съгласно една от най-противоречивите политики на администрацията на Тръмп.

Хиляди деца бяха разделени от родителите си, когато Тръмп приложи политика на „нулева толерантност“ за преследване на всички преминаващи границата, включително семейства, за незаконно влизане. Въпреки че Тръмп официално обърна политиката през юни 2018 г. на фона на международни критики , някои деца продължиха да бъдат разделени по други причини. Адвокатите все още търсят родителите на повече от 600 разделени деца.

Пътувания и визи

Едно от първите действия на Тръмп след встъпването му в длъжност през 2017 г. беше забраната за пътуване на граждани от няколко държави с преобладаващо мюсюлманско население. След правни оспорвания, Върховният съд на САЩ потвърди преработената версия на забраната през 2018 г. Оттогава тя е разширена до 13 държави.

Байдън обеща незабавно да отмени забраните, които бяха издадени с изпълнителни укази и заради това биха могли да бъдат спрени лесно от президента.

Източник:http://epicenter.bg/article/Parvite-deystviya-na-Baydan–prisaedinyavane-kam-Parizhkoto-sporazumenie-za-klimata/238089/7/0

споделяне на връзка

BGtop