06.05.2021

Проф. Михаил Константинов: При гласуване по пощата се нарушава тайната на вота

При гласуване по пощата се нарушава записаната в Конституцията тайна на вота. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов.

„Представете си една махала със специфично население, която се кани да гласува по пощата. Хората там изобщо няма да си видят бюлетините. Някой друг ще ги попълни, ще ги прати по пощата и т.н. Това може ли да се случи в България? Може да се случи! Между другото, то се случи в голям мащаб в САЩ. Оказа се, че на много места са гласували 105-106% от избирателите, което е малко странно. Изобщо там гласуването по пощата беше голям скандал. Проблемът не е толкова даже, че се променя изборният резултат в полза на един или друг кандидат, а е в това, че хората губят доверие в изборния процес“, обясни той.

Експертът отчете две особености на предстоящия вот.

„Първо, че в 2500 секции има по една машина за гласуване. Втората особеност е, че няма как пандемията да е напълно затихнала за около тези над 70 и няколко дни, които остават до изборите. Тоест ние ще произведем избори в условия на заболяването COVID-19. Съответно трябва да предпазим както избирателите, така и членовете на изборните комисии. Надяваме се да се намерят кандидати за членове на секционни и районни комисии, защото се оказа, че и това е проблем. Може да се окаже, че ние не можем да попълним съставите на секционните комисии“, обясни той.

Проф. Михаил Константинов каза още, че вероятно на тези избори ще има по-голям брой подвижни секции за гласуващите хора, които са под карантина. Във връзка с гласуването на българите в чужбина, той обърна внимание, че вероятно може да има държави, в които да важат ограничителните мерки и това би затруднило там изборния процес.

Източник:http://epicenter.bg/article/Prof–Mihail-Konstantinov–Pri-glasuvane-po-poshtata-se-narushava-taynata-na-vota/238163/2/0

бутон за социални мрежи

BGtop