05.05.2021

Борисов от Лъки: Кои пари президентът иска да бъдат спрени – на лекари, на учители, на пенсионери?

При посещение в Лъки премиерът Бойко Борисов пожела да разбере кои пари от бюджета президентът иска да спрат да се харчат.

„Той казва: „Харчат се страшно много пари от бюджета. Да каже: „Борисов, незабавно спри тези 106 млн. на месец, които давате на пенсионерите. Спри 15-процентното увеличение на заплатите  на полицаите и пожарникарите. Спри двойното увеличение на заплатите на учителите. Спри парите на кметовете!”, гневи се премиерът.

„Да каже кои пари да бъдат спрени – за хората на първата линия – 84 млн. на месец. От тези милиард и 300 млн., които даваме за бизнеса? Кои пари да спрем? Или да каже: Спрете „Хемус” – не е важно за Варна, Велико Търново. Или спрете втория лот на „Европа”! Харчели се пари. 5 млрд. са в тези проекти. Много лесно е да се говори. Да каже: „Не ни трябват нито кораби, нито машини”. Казва и ги спира, да видим”, не спира да се нарежда Борисов.

Премиерът поиска президентът да уточни кое съсловие властите са облагодетелствали. „Това са пари, които отиват директно при хората”, поясни министър-председателят.

По време на посещението в град Лъки Борисов уточни, че са отпуснати 470 000 лева за двете свлачища в района.

Следобед министър Христо Терзийски събира Щаба за бедствия и аварии, защото има проблеми на много места, съобщи още премиерът по време на посещение в Лъки, става ясно от видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Следобед министър Христо Терзийски събира Щаба за бедствия и аварии, защото има проблеми на много места – Петърч, Костинброд, Гоце Делчев, деретата по Брезница, Дъбница и на други места, за да може да се вземе решение днес и да се отпуснат средства за възстановяване на участъците. Трябва да се потърсят специалисти.

По пътя за Рилския Манастир има 80-90% наклон и могат да работят само алпинисти.
Днес се надявам да се отпуснат пари и да се започне да се разчиства. Надявам се до края на деня да се получат средствата.

Правим училища и блокове, даваме милиони за пътища.

Пътят за Кръстова вода е на привършване.

За Родопите се влагат много пари и мисля, че хората го виждат.

Обходите на Пловдив и Асеновград също се правят“, посочи премиерът.

„Природата ни е много красива, но скалите са ни много лоши. При тези температури, водата, която е замръзнала в скалите, води до това да започнат да падат. Виждате какви скални маси в момента се отнемат, за да се разширяват пътищата. 53 млн. лв. дава държавата за това. Парите са по сметките, започва се фрезоване, разширяване и да се правят канавките, допълни той.

„470 000 лв. са дадени за двете свлачища в района. Следобед ще бъде свикана комисията, за да може всички опасни места – Петърч, Костинброд, Брезница и софийските участъци да се започне работа. Много бих искал, когато следващия път президентът се изказва, да каже които пари да спрем.

Борисов огледа и ремонтите на пътя към Асеновград с областния управител Дани Каназирева. На място е и вътрешният министър Христо Терзийски, който заяви, че сме отчели наай-малко катастрофи, жертви и ранени през миналата година.

„Видно е, че колкото повече се подобрява инфраструктурата, контрола, нещата са по-добре. Обучението на водачите също, когато имаме камери. Те са и найдобрите регулировчици“, заяви Борисов.

Каназирева отчете, че се работи много по локалите, като отправи молба за околовръстното в Пловдив, а Нанков увери, че веднага щом времето се оправи, се започва ремонтът.

„Вие в Пловдив сте глезени, не може да отидете на кръговото, локали си имате“, пошегува се Борисов с нея.

Премиерът посети Бачковския манастир, за да провери как върви реконструкцията. Той благодари на свещениците, че помагат в тази трудна за всички ситуциация. Борисов отчете, че навсякъде в църквите има поставени дезинфектанти и се спазват всички мерки. Премиерът получи подарък икона, в знак на признателност за това, което прави за православната църква. 

„Искаме да свикаме следобед щаба за бедствията и аварийте да се оправят срутищата, свлачищата. Но не можех да не дойда да ви видя“, заяви премиерът.

В знак на благодарност игуменът подари на премиера копие на чудотворната икона на св. Богородица.

Още днес ще заседава Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да отпусне правителството 470 000 лева на Община Лъки за спешни укрепителни дейности, така че да се предотврати опасността от голямо срутище в региона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който пристигна на място заедно с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов добави, че Комисията ще прецени също колко допълнителни средства ще са необходими за укрепването и на други проблемни места, сред които терени в Костинброд, Гоце Делчев, Брезница и Дъбница.

„Днес се надявам, както видяхте за Своге – в рамките на часове преведохме парите и започнаха да чистят. Надявам се до края на деня, най-късно утре сутрин да си получат средствата. Освен това за миньорите, които са в рудниците оловно-цинковите, в сряда ще им се продължи концесията, за да са спокойни и сигурни за работата“, изтъкна министър-председателят Борисов. Премиерът посочи сериозната подкрепа на държавата, така че Лъки да се превърне в прекрасен туристически и промишлен център. Само за инфраструктурата в региона са отпуснати 53 млн. лв. Министър-председателят Борисов отбеляза, че продължава да се работи и по локалните платна на разширения преди две години път между Пловдив и Асеновград.

Министър-председателят Бойко Борисов опроверга и твърденията на президента Румен Радев по отношение на средствата, които правителството отпусна в подкрепа на гражданите и бизнеса в условията на пандемия. „Нека да каже кои пари да спрем? Дали тези 106 милиона на месец, с които се отпускат по 50 лева на пенсионерите, или 15-процентното увеличение на възнагражденията на полицаите и пожарникарите, или двойното увеличение на заплатите на учителите, или парите на общините“.

Премиерът Борисов риторично запита още дали да бъдат спрени и средствата, които правителството всеки месец осигурява за служителите на първа линия в битката с COVID-19. „А от тези един милиард и 300 милиона лева, които даваме за бизнеса, мерките 60/40, 80/20, 75/0, кои пари да спрем? Или да каже – спрете „Хемус“, не е важен за Варна и за Велико Търново, или да каже – спрете Ботевград-Мездра, Монтана-Враца, Видин, не е важно за хората“, добави още министър-председателят Борисов. Премиерът посочи, че по всички тези важни за страната дейности и проекти са вложени милиарди, които са инвестиция с една единствена цел – подобряване живота на българските граждани.

Източник:http://epicenter.bg/article/Borisov–Sledobed-ministar-Terziyski-sabira-Shtaba-za-bedstviya-i-avarii–ima-problemi-na-mnogo-mesta/238108/2/0

сподели бутон

BGtop