21.06.2021

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова – състудентка на Ирина Бокова

както вече съобщихме, руският президент Владимир Путин е подписал указа за назначаване на Елеонора Митрофанова, бивша ръководителка на Россотрудничество, за нов извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България. За първи този пост се заема от жена.
Документът е публикуван на официалния руски портал за правна информация.
С друг указ президентът Путин е освободил от длъжност досегашния руски посланик в София Анатолий Макаров, който е в София от 2016 година.

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова е родена на 11 юни 1953 г. във Волгоград. Баща й, Валентин Митрофанов, е бивш високопоставен сътрудник на Госплан-а на Съветския съюз, а не „генерал от КГБ“, както пишат някои непроверяващи докрай информацията си български сайтове.

През 1975 г. завършва факултета по „Международни икономически отношения“ в МГИМО. Защитава дисертация и получава степен „кандидат на икономическите науки“, владее английски, френски и испански езици. Новият посланик на Русия в България започва дипломатическата си кариера през 2001 г.

След това в периода 2004-2009 гг. оглавява Руския център за международно научно и културно сътрудничество (Росзарубежцентър, който след това се трансформира в Россотрудничество).

В периода От 28 януари 2009 г. до 19 септември 2016 г. е постоянен представител на Руската федерация към ЮНЕСКО в Париж. Тя заменя Владимир Каламанов на този пост.

На 23 ноември 2009 г. е избрана за председател на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО за периода 2010-2011.

От юни 2011 г. до юли 2012 г. е председател на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Тук работи в тясна координация със своята някогашна състудентка в МГИМО Ирина Бокова, която по това време е директор на ЮНЕСКО.

„Тя е учила в МГИМО в една и съща група с Ирина Бокова. Изключително близки са. Елеонора ще бъде крайно ефективна в България, защото познава всички“, коментира пожелал анонимност събеседник пред руско издание.


През 2017-2020 г. Митрофанова отново оглавява Россътрудничество.

Това е служба към руското Министерство на външните работи, което оказва подкрепа на руснаците по света и укрепва връзките в рамките на бившия СССР и републиките му.

Россотрудничество се занимава с програми като курсове по руски език, подбор на стипендианти за обучение в Русия и организиране на разнообразни мероприятия като шествия, беседи и лекции на руска тематика.

Заслуга на Митрофанова е природен парк „Ленинските стълбове“ да бъде признат за наследство от ЮНЕСКО.

Под нейно ръководство комитетът признава и още десет културни забележителности на Русия, сред които природен парк „Западен Кавказ“, „Златните планини на Алтай“, „Девствените гори на Коми“, Камчатският вулкан.

Елеонора Митрофанова има три деца, съпругът й Алексей Митрофанов е руски политик, депутат в Държавната дума в периода 1993-2016 г., член на Либералдемократическата партия на Жириновски (1991-2007) и на партия „Справелдлива Русия“ (2007-2012).

Тя ще започне работа в София през февруари.

„България е прекрасна, интересна страна. Познавам много хора там, приемам тази среща с удоволствие“, каза Митрофанова пред РИА Новости. 

Смяната на посланика на Русия в България се случва в деликатен момент в дипломатическите отношения между двете държави, съпроводен с изгонването на няколко дипломати и от двете страни в рамките на няколко месеца.

Източник:http://epicenter.bg/article/Noviyat-ruski-poslanik-u-nas-Eleonora-Mitrofanova–sastudentka-na-Irina-Bokova-/237999/11/0

споделяне във facebook

BGtop