06.05.2021

Каракачанов за вота: Отдавна съм в този цирк и знам, че накрая става това, което президентът е решил

По Конституция президентът решава кога да насрочи изборите. Не можах да разбера защо не на 28 март, но дали щеше да бъде тогава или на 4 април, на 18 април или по-нататък, дата като дата. За избори единствено трябва да се осигури нормален честен изборен процес, в който хората да могат да гласуват, да им се осигури възможността да отидат до урните.

Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Познавам българската родна действителност. Отдавна съм в този народен цирк и ми е ясно, че каквото и да кажеш на едни подобни консултации, най-накрая ще стане така, както президентът е решил. А и като гледам как завършиха консултациите, мисля, че моята теза се потвърди“, заяви министърът на отбраната.

Каквото и да кажат партиите според него, няма значение, защото по думите му, никой на тези консултации не е споменавал датата 4 април, а президентът е избрал именно нея.

Той заяви, че не се страхуват от българите в чужбина и ако в България последните 30 години има политическа формация, която да прави нещо за българите в чужбина, това е ВМРО.

„Не знам защо се създава това внушение, че бъларите в чужбина не могат да гласуват. Ще ви припомня законът какъв е. В страните членки на ЕС могат да се откриват секции навсякъде толкова, колкото искат българските граждани там. Извън страните от ЕС има определен брой секции. И на последните избори се видя, че в чужбина гласуват 1% от българите, които живеят там. Секциите са достатъчни“, категоричен беше Каракачанов.

Той уточни, че е против безразборното откриване на секции извън ЕС. Това според него означава една друга държава да организира изборния процес и да определя колко депутати ще има българският парламент. И припомни как преди време в турски градове е имало по 170-190 секции, там според него, се е гласувало на 120% и се е гласувало само за една политическа формация.

Каракачанов допълни, че няма как да се гарантира контролът и честността на изборния процес по пощата.

„Ако говорим за гласуване по пощата в България, мога да ви кажа какво ще се случи, една тотална манипулация. Електронното и машинното гласуване, които са една голяма дъвка, с която някои от опозиционните партии разиграват сценки, започват европейски държави да го отменят и да го отлагат. Защо трябва да изпием Черно море, за да разберем, че е солено?, попита Каракачанов.

Той заяви, че в България практиката е да се променят законът за изборите малко преди самите избори и то винаги е в полза на този, който ги променя.

„Да оставим законодателството такова, каквото е и ако има недъзи в това законодателство, да го променяме след изборите. Защо не го направихме в последните 4 години?“, попита вицепремиерът.

По темата за Македония Каракачанов обяви: „Темата Македония е стратегическа за България. Ние не можем да се съгласим с това, което се случва в РСМ. Тук става въпрос за принцип. 84% от българите са против да се прави компромис с българската история.“

Реалистичният изход според него е да се спазва договорът за добросъседство от македонска страна: „Договорите са, за да се спазват.“

Той припомни, че много хора в РСМ се определят като българи, въпреки репресиите в бивша Югославия. Каракачанов изтъкна добросъседската политика на страна ни:

„България не възрази, когато Македония искаше да влезе в НАТО. Правителството на г-н Заев търси компромис. Но когато направиш компромис към тях, те го възприемат като слабост. България трябва да обясни, че Македония не може да продължава чрез образователната си система да насажда омраза към българите и всичко българско. Ние искаме те да създават идентичност оттогава, от когато има условия за това.“.

Лидерът на ВМРО допълни: „Ние не сме затворили вратата на РСМ. Ние казахме: „Коригирайте си политиката“. България има доброто желание, но влизането на С. Македония в ЕС не може да стане за сметка на България.“

По темата за армията Каракачанов поясни: „Армията не е похарчила нищо извън бюджета. Разходите, които направихме, са свързани с проектите по модернизация. Българската армия е най-пренебрегваната институция. Похарчените средства не са за сметката на заеми, нито за сметка на борбата срещу коронавируса. Моят стремеж е бил не само да увеличим доходите, но и да модернизираме армията и то не за сметка на заплатите на военнослужещите.“

Източник:http://epicenter.bg/article/Karakachanov–Otdavna-sam-v-tozi-naroden-tsirk-i-znam–che-nakraya-stava-tova–koeto-prezidentat-e-reshil/237968/2/0

социални мрежи

BGtop