19.06.2021

МВР и АПИ: Очакваме рязко застудяване, ситуацията по пътищата ще е тежка

Очакваме рязко застудяване на времето. Ще има валежи от дъжд и сняг, така че ситуацията ще стане тежка по пътищата, заяви на брифинг вътрешният министър Христо Терзийски.

200 машини обработват превантивно против заледяване пътищата в страната. „На места вали дъжд и ще обръща на сняг“, каза шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Пътищата от републиканската мрежа се обработват превантивно поради очакваното застудяване и снеговалежи през нощта, което е предпоставка за хлъзгавост и заледяване.

200 машини в момента са на терен и обработват настилките с химически вещества и инертни материали, тъй като обстановката се усложнява. На много места вали дъжд и го обръща бързо в сняг.

Най-голяма опасност от заледяване има във високопланинските проходи в Стара планина, Рила и Родопите.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски апелират шофьорите да карат внимателно и да не подценяват пътната обстановка, тъй като се очаква рязко застудяване на времето, а автомобилите да бъдат оборудвани с всичко необходимо за това време.

Вътрешният министър Христо Терзийски подчерта, че днес е направена оценка и предприетите досега действия на ангажираните институции са адекватни след падналите дъждове. Няма пострадали граждани, заяви министърът.

Той съобщи, че Пътна и Охранителна полиция, както и служителите на пожарната са на линия за помощ при бедствия. Горските стопанства също помагат на АПИ.

Пътноподържащите фирми, служителите на АПИ и МВР са на терен и работят превантивно така, че да няма затворени пътни участъци. Единственият затворен участък е пътят през „Петрохан“. В района на прохода вали дъжд и обстановката е сложна, съобщи председателят на АПИ.


Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори.

Най-голяма опасност има в Стара планина, Рила и Родопите. Ограниченията за движението на МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през Троянския проход все още са в сила, а проходът „Петрохан“ остава затворен заради паднали клони и дървета на пътя. 

От МВР и АПИ призоваха да се пътува само при необходимост. 

Днес започна възстановяването на моста между Хаджидимово и село Блатска. В Блатска няма наводнени къщи, но има много земеделски ниви, които са залети от придошлата река. 

Пътят между Хаджидимово и село Места е проходим, но само в едното платно. 

Сутринта отвориха пътя Ахтопол-Резово, след като вчера отсечката бе затворена заради преливане при моста на река Велека.

Пътищата се обработват превантивно поради очакваното застудяване и снеговалежи. Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия! 

Днес Върховна административна прокуратура сезира министъра на околната среда и водите, министъра на вътрешните работи и министъра на енергетиката да извършат незабавни проверки, чрез които да се установи дали е възможно незаконен добив на инертни материали (наносни отложения и строителни материали) от коритата на реките да са довели до разливите им.

Източник:http://epicenter.bg/article/MVR-shefat–Ochakvame-ryazko-zastudyavane–situatsiyata-po-patishtata-shte-e-tezhka-/237876/2/0

социално споделяне

BGtop