17.05.2021

Димитър Стоянов: Президентът не е посочил кои точно са мутрите, дали от ГЕРБ, дали от БСП или от ДПС

Президентът не е посочил категорично кои са мутрите във властта, дали от ГЕРБ, дали от БСП, дали от ДПС.

Това заяви Димитър Стоянов, главният секретар на президента Радев в студиото на „Лице в лице“ по БТВ.

На уточняващия въпрос на водещата, че само ГЕРБ са във властта Димитър Стоянов така и не можа да обясни кого точно е визирал държавният глава с призива са „Мутри вън“, който стана емблема на протестите през лятото.


Изборите не бяха насрочени за 28-и март, за да не съвпада с датата за промяна на часа. Иначе основната цел е да се осигури достатъчно време, за да може и изпълнителната, и законодателната власт да си свършат работата и да проведат едни честни избори в условията на пандемия.

Това сподели в студиото на „Лице в лице“ по bTV главният секретар на президента Димитър Стоянов.

,,По време на консултациите самата г-жа Караянчева заяви, че на парламента е необходима една седмица, за да осигурят честен вот. Освен това нямаше как изборите да бъдат на по-късен етап, защото това би означавало да оставим това правителство без контрола на парламента“, посочи Стоянов.

 

На 17-и януари 2020 г. имаше среща за промяна в Изборния кодекс в президентството с всички възможни институции. За съжаление на тази работна среща нямаше представители нито на ГЕРБ, нито на Обединени патриоти, нито на изпълнителната власт. Още ми е чудно защо още тогава не се направиха всички промени по Изборния кодекс.

По отношение на тези консултации бе констатирано, че не е направено нищо – нямаме машини, нямаме договор за машините, нямаме здравен протокол, няма методика, по която да бъдат тествани тези машини… Ами как ще гласуват българите в чужбина? Сутринта чух предложението да дойдат със самолет, за да си пуснат гласа. Подобна шега показва какво е отношението на законодателната власт по отношение на гласуването в чужбина, коментира още главният секретар на президента.

,,Предложението на българите в чужбина бе заявено съвсем ясно – гласуване по пощата, но управляващите казаха, че нямало време. Пак ще попитам – какво направиха властите, за да осигурят правото на вот на българите в чужбина?“, попита Димитър Стоянов.

 

Няма институция, която да казва, че ще бъде произведен нечестен вот, но у всеки българин го има това усещане. Ето защо президентът Радев апелираше да се предприемат мерки за гарантиране честността на изборите, но такива мерки така и не бяха предприети. В крайна сметка изводът от тези консултации е точно такъв – не сме готови за провеждането на изборите, защото властите не направиха нищо по въпроса в нито един аспект, сподели той.

Източник:http://epicenter.bg/article/Dimitar-Stoyanov–Prezidentat-ne-e-posochil-koi-tochno-sa-mutrite–dali-ot-GERB–dali-ot-BSP-ili-ot-DPS/237958/2/0

социални бутони

BGtop