17.05.2021

Проф. Тодор Кантарджиев: Ваксината на „Пфайзер“ унищожава и новия щам

Ваксинационният план е много добър – следва имунизацията на учителите. Получавам десетки писма от учители, но нека има малко търпение. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Самият той се е ваксинирал пред 5 дни срещу коронавируса.

„Броят на ваксини, които получихме, е сравним с Чехия, Холандия и Финландия. Не сме получили малко ваксини“, разкри проф. Кантарджиев

„Вече от ваксината на „Пфайзер“ можем да направим 6 дози, а не 5 както досега. Дозата не се променя, просто е достатъчна за шестима души“, коментира директорът на НЦЗПБ.

„Имаме косвени данни, че новият щам от Великобритания е вече в България. Но предстоят изследвания“, съобщи здравният експерт.

„Кръвта от ваксинираните с „Пфайзер“ унищожава новият щам, сочат проучвания. Това значи, че ваксината действа“, категоричен бе проф.Тодор Кантарджиев. 

„Поръчали сме най-много дози от ваксините на АстраЗенека. В ЕК се обсъжда да има възможност за ваксинация един път с руската ваксина, друг с АстраЗенека. Китайската ваксина е убита вирусна ваксина. Тя действа, защото вече е имунизирана армията в Китай“, заяви експертът от НОЩ.

Не антителата след имунизация са важни, а клетъчният имунитет, разкри проф.Тодор Кантарджиев.

„Лятото ще имаме спад на случаите. Но все още не се събирайте без маски на закрито. На 20 минути трябва да се проветряват класните стаи. Ще отворим заведенията, ако мерките се спазват. Сега няма възможност за проветряване – а така става заразяването, когато се съберат хора на закрито“, коментира проф. Кантарджиев.

Източник:http://epicenter.bg/article/Prof–Todor-Kantardzhiev–Vaksinata-na–Pfayzer–unishtozhava-i-noviya-shtam/237773/2/0

споделяне на връзка

BGtop