21.06.2021

Екипът на СЗО пристигна в Ухан, направиха им тест за Covid-19 и ги оставиха под карантина

Експертен екип на Световната здравна организация (СЗО) пристигна днес в Ухан, за разследва произхода на новия коронавирус, появил се в централния китайски град в края на 2019 г., предаде ДПА, като се позова на представители на местните власти.


Мисията бе забавена заради спор с Пекин. След пристигането си в Ухан експертите бяха подложени на тест за коронавирус и ще трябва да останат под карантина две седмици.


Екипът на СЗО ще работи с китайски учени, в опит да установи произхода на патогена. Въпросът е политически деликатен – Китай не иска да бъде сочен за виновен за появата на коронавируса, предизвикал миналата година пандемия, отнела до момента живота на близо два милиона души, отбелязва ДПА.


От месеци китайските власти изразяват съмнение дали новият вирус се е появил първо в тяхната страна. Те цитират непотвърдени съобщения за евентуално първо заразяване на човек в други държави. Друг техен аргумент са следите от коронавирус върху замразени храни, внесени от чужбина.


Учени обаче подозират, че патогенът е бил разпространен първо от прилепи в Южен Китай, отбелязва ДПА.

Източник БТА

Източник:http://epicenter.bg/article/Ekipat-na-SZO-pristigna-v-Uhan–napraviha-im-test-za-Covid-19-i-gi-ostaviha-pod-karantina/237783/7/0

share button

BGtop