19.06.2021

Татяна Дончева при Радев: Гласуването с машини не е по-различно от тегленето на пари от банкомат

Президентът Румен Радев се срещна днес с представители на ръководствата на политическите партии „Движение 21“, „Движение България на гражданите“ и „Волт“. Трите формации дойдоха заедно, предаде Новини.бг. Днешният разговор е част от поредицата консултации, организирани от президента във връзка с провеждането на парламентарните избори през тази година.

Още в началото лидерът на Д21 заяви, че идеята за гласуване по пощата не е така екзотична, както я представят управляващите. Тя подробно изложи своето виждане как би се случил този процес.

„До преди няколко години имахме пощенски кутии за обществено ползване. Съвсем практично могат да се сложат урни, контейнери на местата, на които и сега се осъществява гласуването. Може един член да занесе пликовете на цялото семейство. Може и да има проблеми с Пощата, която както е известно има проблеми с числения състав. Дори и да няма достатъчно служители, могат за изборите да бъдат назначени хора“, изложи мнението си Дончева.

Според Татяна Дончева гласуването по пощата ще спести разкарването и реденето по опашки в условията на пандемия.

Относно опцията за видеонаблюдение при броенето на бюлетините тя каза, че одобрява идеята.

„Видеонаблюдение на процеса на отваряне на урната, броене на бюлетините и записване на протоколите. Също така смятам, че трябва да има видеоонаблюдение на целия процес на гласуване в общото помеждение“, коментира още тя.

Татяна Дончева е категорична, че предизборната кампания трябва да е достатъчно информативна.

„Трябва да се осигури достъп до обществените медии и смятам, че има часови пояс“, посочи тя.

Татяна Дончева призова да има и сериозна кампания, която да каже на хората как да се гласува по машините.

„Не виждам гласуването на машина да е по-различна от тегленото на пенсията през банкомата“, каза с усмивка тя.

Източник:http://epicenter.bg/article/Tatyana-Doncheva–Glasuvaneto-s-mashini-ne-e-po-razlichno-ot-tegleneto-na-pari-ot-bankomat/237706/2/0

споделяне на връзка

BGtop