21.06.2021

Аулата на УМБАЛ „Св. Екатерина“ ще носи името на проф. д-р Александър Чирков

Ръководството на УМБАЛ „Св. Екатерина“взе решение аулата в сградата й да носи името на починалия в края на 2020 г. проф. д-р Александър Чирков. Той бе надрастнал времето си и благодарение на него се разви модерната сърдечна хирургия у нас, мотивира решението директорът на болницата проф. д-р Генчо Начев. По думите му проф. Чирков особено много е държал на следдипломната квалификация и е съдействал за изпращането на млади лекари на специализация в чужбина във водещи кардиологични и кардиохирургични центрове.

През 1984 г. тогавашното правителство възлага на проф. Чирков да положи началото на модерната кардиохирургия у нас. Така през 1984 – 1985 г. базата на болницата се модернизира и се оборудва с най-съвременна апаратура.За кратко време се въвежда нов стил на работа, близък до европейското ниво по това време и се постигат значителни успехи.

Проф. д-р Александър Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на  кардиохирургията, сърдечно-съдовите заболявания и трансплантации и превръща УМБАЛ „Св. Екатерина“ в една от най-модерните болници у нас и на Балканите.

От началото на 2021 г. модерната 170-местна аула на сградата, в която освен учебни  мероприятия се провеждат и десетки  авторитетни национални и международни форуми, ще носи името на проф. д-р Александър Чирков.

Припомняме, че депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, който бе приятел покойния велик кардиохирург, предложи Кардиологичната болница да бъде прекръстена на името на проф. Чирков.

„Тя още по времето, когато той беше жив, беше наричана Чирковата болница. Сега трябва да стане и де юре. Чирков показа на всички в България как се прави модерна болница“, каза той в интервю след кончината на медика.

Източник:http://epicenter.bg/article/Aulata-na-UMBAL–Sv–Ekaterina–shte-nosi-imeto-na-prof–d-r-Aleksandar-Chirkov/237701/2/0

споделяне в социални мрежи

BGtop