06.05.2021

Караянчева обвини Радев за всяване на недоверие към изборите.Той: Цветанов предупреди за манипулации

От доверието зависи легитимността на следващия парламент. Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ГЕРБ.

Трябва да се повиши доверието в предстоящите избори, това изисква диалог и консенсус. Присъствието ви тук, като управляваща партия, е изключително важно. Добре дошли! Това ще гарантира вота и здравето на българските граждани“, обърна се Румен Радев към председателят на НС Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и останалите представители на ГЕРБ. 

В отговор на това председателят на парламента Цвета Караянчева остро реагира на държавния глава и го обвини за всяване на недоверие към  изборния процес. „Този опит да се отрече един вот, който още не е проведен, е опасно. Изборите в България не се правят от ГЕРБ, а от институциите“, подчерта тя.

РАДЕВ ВАДИ ЦВЕТАНОВ СРЕЩУ ГЕРБ

„Г-н Цветанов обаче каза, че такива манипулации съществуват и не знам какво е имал предвид, но каза че съществуват“, отговори Радев, цитирайки Цветанов, който поиска ротация на шефовете на МВР и настоя за това, явно изхождайки от своя опит. 

Въпреки големите си различия с президента от ГЕРБ се отзоваха на поканата му за консултации относно подготовката за провеждане на избори по време на COVID-19. Управляващата партия изпрати при Румен Радев няколко свои представители, сред които председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Срещата започна малко точно в 9.30 ч.

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА С ТЕЖКА КРИТИКА КЪМ ПРЕЗИДЕНТА


Още в началото Цвета Караянчева отправи критика към президентството, че участва в говоренето, че изборният процес може да бъде опорочен. Тя предупреди, че изборите в България не се правят от партия ГЕРБ, а от „институции, които си взаимодействат една с друга“. Тя припомни, че по времето на управлението на ГЕРБ е направен изборът на Румен Радев.

Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите – ще ги манипулира. За съжаление, г-н президент, Вие също участвате в такова говорене. Има координирано усилие за подкопаване доверието на избирателния процес“, категорична бе Караянчева.

Тя добави, че цялото това говорене удря върху доверието на институциите. Председателят на парламента даде пример и с нахлуването в Капитолия в САЩ.

Цвета Караянчева не е съгласна и с това, че Румен Радев кани партии, които досега не са явявали на избори и не разбират изборният процес. Междувременно тя защити и легитимността на сегашното Народно събрание. Както е известно президентът от началото критикува 44-ия парламент.

ПРЕЗИДЕНТЪТ СЪЩО НАПАДА

Президентът бе категоричен, че той не дели партиите на системни и на такива, който сега прохождат. „Все някога и вие сте били на избори за първи път“, каза той, обръщайки се към Караянчева.

Когато казвам легитимност, то аз винаги имам предвид следващия парламент. Защото иначе можем да поставим България в една много нестабилна ситуация. Това няма да е добре за страната ни. Трябва да изберем следващо правителство с възможно най-много гласове“, категоричен бе държавният глава.

ДАРИТКОВА СРЕЩУ РАДЕВ ЗАРАДИ ВРЪЗКИТЕ МУ С ЦВЕТАНОВ

Аз смятам, че трябва да се концентрираме около здравната сигурност. Това е, което може да възпрепятства карантинираните граждани да осъществят вота си. В този аспект най-полезна беше вашата комуникация със здравните власти, защото те са компетентните. Това заяви Даниела Дариткова на консултациите при президента Румен Радев.

Тя уточни: „Важно е да се познават законите в страната, включително ИК. Екзотични идеи за промяна в ИК непосредствено преди изборите са лоша идея.“.

Дариткова каза, че има готов законопроект за извънредната епидемична обстановка, с който се предвижда възможност карантинираните да гласуват в подвижни секции. Тя поясни, че така се дава възможност на ЦИК да предприеме мерки, с които да гарантира здравето на участниците в изборния процес. С това председателят на парламентарната група на ГЕРБ изрази намерението на властта да гарантира здравна сигурност на изборния процес.

Дариткова сподели, че има законопроект за гласуване на лицата, поставени под карантина или настанени в болница
Тя заяви, че не се предвиждат други промени в ИК.

Дариткова подчерта, че ГЕРБ и Цветан Цветанов са политически противници към този момент и ако той има забележки към изборния процес би трябвало да ги сподели пред президента.

Въпреки че още преди Нова година Румен Радев лансира 28 март за провеждане на вота, днес все повече се смята, че тази дата ще бъде изместена за април. Някои анализатори дори очакват изборите да са по-напред във времето през май. Основната причина би била успокояване на обстановката с разпространението на коронавируса.

Между президента Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се разгорещи медиен диалог за датата на изборите и провежданите консултации. Социалният министър Деница Сачева пък обяви, че Радев провежда консултации с особен вид, включително с партии, които са в процес на заличаване. По думите ѝ не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти.

Това е поредният кръг консултации на „Дондуков“ 2, които Радев инициира. Най-напред той поиска среща със здравния министър и Националния оперативен щаб за COVID-19. Разговаря и с други експерти в областта на науката. Проведоха се срещи и с извънпарламентарните партии, за да се види и тяхната нагласа за предстоящите парламентарни избори. Президентът разговаря и с Централаната избирателна комисия (ЦИК). 

Източник:http://epicenter.bg/article/Radev-kam-GERB–Ot-doverieto-zavisi-legitimnostta-na-sledvashtiya-parlament/237559/2/0

социални бутони

BGtop