05.05.2021

Как ще се провежда вотът по време на пандемия?

Въпросът не е в датата на изборите, а в това какво и как трябва да се направи, за да отидат хората до урните. Така коментира предстоящия парламентарен вот социологът Кольо Колев пред Нова.

„Тези избори ще имат много сериозен медицински аспект. Трябва да се знае как се провежда вотът по време на пандемия, така че хората да чувстват сигурност, за да отидат да гласуват.

В противен случай, ако се страхуват – ще отидат най-силните ядра. Ще спечелят три основни политически партии – БСП, ГЕРБ и ДПС”, добави той.

Според политолога Стойчо Стойчев здравното министерство е в правото си да иска ясна дата, за да изготви протокол.

„На официално ниво, ако министерството се ангажира да каже определена дата, ще започнат обвинения, че едва ли не изпълнителната власт е определила датата. Отговорността за това е лично на президента”, смята политологът. 

Според Колев консултациите, които президентът Румен Радев проведе със здравните власти, са били проформа.

„Едните отблъскват отговорността, а другите питат за какво става въпрос, може би търсейки своята форма на отблъскване на отговорност”, добави социологът.

„Който се е опитал да прави шашми с дати и с промени на изборни правила, обикновено страда след това. Факт е, че изборите трябва да се проведат в безопасна обстановка. Затова трябва да се извикат епидемиолози с модели за стабилна прогноза”, каза Стойчев.

Източник:https://albenap.bg7.eu/557640/

бутон за споделяне

BGtop