06.05.2021

Радев чу от медицински експерти възможни ли са избори на 28 март

Ваксинационният щаб изпълнява изключително добре задачите си. Това каза ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов по време на консултации при президента Румен Радев за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.

В момента е достигнат максималният възможен брой ваксинирани.

Очакваме още ваксини през януари, февруари и март, така че до 28 март броят на ваксинираните ще нарасне.

Ще има и още преболедували, така че броят на заразените ще бъде по-малък. Всичко е и въпрос на организация, профилактика, спазване на мерките. При една добра организация изборите биха могли да се реализират към 28 март, увери проф. Гигов.

В момента във всички лечебни заведения се провежда ваксинация. Има план за разкриване на пунктове за ваксинация. Имаме готовност за ваксинация, като планът е изготвен така, че да се променя при доставка на различно количество ваксини, каза още ръководителят на Националния ваксинационен щаб.

По думите му ваксинацията няма да бъде определящ фактор за провеждането на парламентарните избори на 28 март, но ще има въздействие върху обществото.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че в момента с ваксинацията са ангажирани 4500 лични лекари. Средното ваксинационно време е до 15-20 минути. Ако работният ден е осем часа, на един личен лекар се падат по около 30 ваксини на ден. Подготвяме и 47 мобилни екипа съвместно с директорите на регионалните здравни инспекции.

Тази седмица тръгвам на срещи в страната за ошлайфане на системата, така че всеки един етап на бъде максимално координиран по отношение на контрола и националния ваксинационен план, заяви проф. Ангелов.

Източник:https://albenap.bg7.eu/557176/

бутони към социални мрежи

BGtop