21.06.2021

Как държавата обърна гръб на българската ваксина срещу коронавируса – доц. Чорбанов говори

Как държавата обърна гръб на българската ваксина срещу коронавируса – доц. Чорбанов говори

Имахме първоначално идея да направим три протопипа. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на българския проект за ваксина срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, по време на консултации при президента Румен Радев относно провеждането на парламентарните избори. Очаква се научна публикация относно прототипа, за който има сътрудничество с Института „Пастьор“. Според Чорбанов, с този прототип ще може да се направят предклинични проучвания, които да дадат повече яснота за действието на ваксината – яснота, която до момента няма с РНК ваксините на Pfizer/BioNTech.

С втория прототип е кандидатствано пред Фонд „Научни изследвания“. Имало обаче обжалване от един участник и всичко сега стои в административния съд, а парите за съответната година са върнати обратно в държавата. След съдебното решение парите ще бъдат върнати – по думите на Чорбанов, образователният министър Красимир Вълчев го обещал. „Реално в науката няма инвестиция от държавата“, коментира доцентът.

Източник:https://www.actualno.com/interest/kak-dyrjavata-obyrna-gryb-na-bylgarskata-vaksina-sreshtu-koronavirusa-doc-chorbanov-govori-news_1544492.html

spodelime.com

BGtop