21.04.2021

Новини-Breaking news

Цветозар Томов: Отказът на Борисов от депутатско място е гавра с избирателите

Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година, пояснява социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов

Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с Централната избирателна комисия, и със закона

Това пише социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов.

„Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран. Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си. Все пак тогава трима души гласувахме против, а двама не подписахме и протокола с официалните изборни резултати. 5 години по-късно Пеевски и Карадайъ повториха този номер и новата ЦИК (в сегашния си състав) хрисимо и единодушно ги освободи. Затова не се съмнявам, че и този път ще стане така. По този начин се оформя една отвратителна практика – популярни и влиятелни политици да се включват в предизборната кампания без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани, а ЦИК да утвърждава тази практика със слугинските си решения.

утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района. Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама. Защото участието в избори без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил„.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/tsvetozar-tomov-otkazat-na-borisov-ot-deputatsko-myasto-e-gavra-s-izbiratelite

Първи започват да гласуват българите в Нова Зеландия, последни – в САЩ

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 465 изборни секции в 69 държави
Снимка: Велко Ангелов / Дневник


Зад граница изборите за 45-о Народно събрание започват още тази вечер българско време, а ще приключат сутринта на 5 април 2021 г, съобщава МВнР.

Заради 10-часовата времева разлика първи започват да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Там изборните секции отварят в 21:00 часа българско време на 3 април 2021 г. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време на 5 април 2021 г.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 465 изборни секции в 69 държави.

Съгласията за организиране на изборите, които Министерството на външните работи получи от съответните страни, бяха дадени с ангажимента стриктно да бъдат спазвани здравните протоколи и противоепидемичните мерки срещу коронавируса във всяка държава.

Навсякъде зад граница, където има ограничителни мерки, които биха могли да възпрепятстват гласуването на българските граждани заради забрана на придвижване или вечерен час, МВнР поиска и получи от съответните държави изключения за изборите. На места посолствата ни ще издават служебни бележки, на други – българските граждани ще се придвижват с декларации и формуляри, издавани от съответните местни власти.

В Испания, където са разкрити 53 секции, бяхме информирани от местните власти, че заради забраната за придвижване между областите, там където има разкрити изборни секции, българските граждани трябва да гласуват по местоживеене.

Информация за разкритите изборни секции зад граница по държави, както и за противоепидемичните мерки в съответните страни, са публикувани на сайта на МВнР в секция „Избори“ и в секция „Коронавирусът – как да пътувамe“ на следните адреси:

https://mfa.bg/bg/3715

https://mfa.bg/bg/izbori-2021

https://mfa.bg/bg/covid19map

Дипломатическите и консулските ни представителства са в контакт с властите по места и са готови да реагират при възникващи трудности, за да бъде гарантирано правото на вот на българските граждани.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/parvi-zapochvat-da-glasuvat-balgarite-v-nova-zelandiya-posledni-v-sasht

ЦИК oткaзвa нeзaвиcимa прoвeркa нa мaшинитe зa глacувaнe

Цeнтрaлнaтa избирaтeлнa кoмиcия e oткaзaлa иcкaнeтo нa ”Дeмoкрaтичнa Бългaрия” зa нeзaвиcим oдит нa мaшинитe зa глacувaнe c мoтивa, чe държaвнитe инcтитуции, кoитo щe извършвaт прoвeркaтa, ca нeзaвиcими.


Удocтoвeрявaнeтo зa cъoтвeтcтвиeтo нa мaшинитe c изиcквaниятa нa Избoрния кoдeкc и c тeхничecкaтa cпeцификaция e възлoжeнo нa Държaвнaтa aгeнция „Eлeктрoннo упрaвлeниe“ към Миниcтeрcкия cъвeт, нa Бългaрcкия инcтитут пo мeтрoлoгия и нa Бългaрcкия инcтитут пo cтaндaртизaция.

„Тритe инcтитуции ca oргaни, нeзaвиcими кaктo oт лицaтa, кoитo прeдocтaвят oбeктa, чиeтo cъoтвeтcтвиe ce прeцeнявa, тaкa и oт пoтрeбитeлитe, зaинтeрecoвaни oт тoзи oбeкт (пoлитичecки пaртии, кoaлиции, нeпрaвитeлcтвeни oргaнизaции c интeрecи в избoрния прoцec и избирaтeли)“, aргумeнтирa ЦИК oткaзa cи дa нaзнaчи нeзaвиcим oдит.

„Цeлтa нa дeйнocтитe пo oцeнявaнe нa cъoтвeтcтвиeтo ca избягвaнe нa кoнфликт нa интeрecи и гaрaнтирaнe нa бeзприcтрacтнocттa при oцeнявaнeтo нa cъoтвeтcтвиeтo.

Иcкaнeтo нa Oбeдинeниe „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“ рaбoтaтa нa ДAEУ, БИМ и БИC дa бъдe дoпълнeнa oт прeдcтaвитeли нa пaртиитe и кoaлициитe, учacтвaщи в избoритe, щe нaруши принципa нa бeзприcтрacтнocт и щe cъздaдe кoнфликт нa интeрecи при oцeнявaнeтo нa cъoтвeтcтвиeтo. Пoрaди излoжeнитe пo-гoрe cъoбрaжeния нe мoжeм дa удoвлeтвoрим Вaшeтo иcкaнe зa извършвaнe нa нeзaвиcим oдит нa мaшинитe“, пocoчили oт ЦИК.

Източник:http://epicenter.bg/article/TsIK-otkazva-nezavicima-proverka-na-mashinite-za-glacuvane/242757/2/0

Въпреки отменената масова ваксинация някои са получили SMS да се явят днес

Въпреки че масовата ваксинация е спряна временно, оказва се, че хора са получавали SMS да се явяват за часа си днес, предаде bTV.

Сред заблудените от системата е Руслан Христов, който днес е отишъл на място в „Пирогов“ да провери дали ще бъде имунизиран.

След регистрация в електронната система е получил съобщение, че той и майка му ще бъдат ваксинирани днес.

Христов знае, че временно имунизация с „АстраЗенека“ не се прави, но той е посочил, че иска РНК ваксина и затова е решил да провери дали няма да му поставят „Пфайзер“ или „Модерна“.

Още на 10 март от Министерството на здравеопазването предупредиха, че във ваксинационните центрове ще се поставя само „АстраЗенека“ до края на месеца.

Източник:http://epicenter.bg/article/Vapreki-otmenenata-masova-vaksinatsiya-nyakoi-sa-poluchili-SMS-da-se-yavyat-dnes/243410/2/0

Показват машините за вота пред сградата на Народното събрание

Демонстрация на машинно гласуване пред сградата на Народното събрание. Устройствата ще бъдат поставени на входа на сградата от страната на Националната художествена галерия. Всеки желаещ ще може да даде пробно вота си от 12 до 15 часа, а при засилен интерес, времето ще бъде удължено.

Демонстрацията се организира от Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Целта е да се даде възможност на гражданите и членовете на секционни избирателни комисии да се запознаят с начина за гласуване с машини и да проверят дали те правилно отчитат подадените гласове. Ще се извърши и сравняване на данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки.

Източник Нова телевизия

Източник:http://epicenter.bg/article/Pokazvat-mashinite-za-vota-pred-sgradata-na-Narodnoto-sabranie/245079/2/0

BGtop